2 березня 2021
Тексти

«Нормалізація» Ґустава Гусака

«Страх. Зі, страху, що його звільнять з роботи, вчитель навчає в школі речей, котрим не вірить. Зі страху за своє майбутнє, учень їх повторює. Зі страху, що не зможе продовжувати навчання, він вступає в Союз молоді і робить те, що йому наказують. … Зі страху через наслідки, люди беруть участь у виборах, обирають запропонованих кандидатів і роблять вигляд, що вважають це справжніми виборами…». Вацлав Гавел дописав текст, котрий отримав назву «Лист Ґуставу Гусакові». Надворі була весна 1975 року, в Чехословаччині панувала «нормалізація», а її незмінним символом був Ґустав Гусак – президент країни та генеральний секретар ЦК КПЧ. Людина карколомної і неоднозначної долі.
Коротко

Анджеліна Джолі продала на аукціоні картину Черчилля за рекордну для його робіт вартість

Акторка Анджеліна Джолі продала картину колишнього премʼєр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля «Мінарет мечеті Аль-Кутубія» за рекордні для його робіт $11,5 мільйона (£8.3 million).

Посольства в Австрії, Естонії та Литві провели марафон «Леся єднає світ!». ВІДЕО

Посольства України в Австрії, Естонії та Литві до 150-річчя від дня народження видатної української письменниці та поетеси Лесі Українки взяли участь у міжнародному дипломатично-науковому марафоні «Леся єднає світ!», до якого також долучилися науковці, студенти, працівники бібліотек та представники українських громад за кордоном.

Громаді Києва повернули земельну ділянку музею у Пирогові вартістю понад 800 мільйонів

Офісом Генерального прокурора скасовано незаконну реєстрацію за комерційним товариством права користування земельними ділянками площею 43,4 га вартістю понад 800 млн грн у Голосіївському районі міста Києва.

АНОНС: Дискусія "Деколонізація свідомості. Як розповідати молоді про історію південної та східної України"

Історія південної та східної України дотепер залишається в полоні російських імперських та радянських міфів і стереотипів. Нашому суспільству потрібен відкритий діалог щодо минулого та подолання історичних міфів, котрі маніпулюють та спотворюють історію українських регіонів.

Під час будівництва траси на Дніпро знайшли монету хана Тохтамиша

На місці будівництва траси Н-31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка були знайдені предмети, деяким з яких понад 2000 років.

Мер Черкас виступив проти повернення історичних назв вулицям

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко накладе вето на рішення міської ради щодо перейменування восьми вулиць.