5 вересня 2012
Тексти

Про проект

Інтернет-сторінка "Динамічний музей" - спільний інформаційний проект "Історичної Правди" і Фонду Ріната Ахметова "Розвиток України", створений для моніторингу ситуації в музейній галузі України. Зокрема, ми висвітлюємо перебіг проекту "Динамічний музей" (ініціатор - Фонд "Розвиток України"), в рамках якого один із українських музеїв отримає грант на загальну суму до 10 млн гривень.

Про проект

"Катинська справа" - спеціальний проект, який був створений спільними зусиллями "Історичної правди" та Польського інститута у Києві. Проект присвячений українським сторінкам одного з найбільш відомих у світі злочинів сталінського режиму: історії розслідування цієї справи, долям жертв та місцям вшанування їх пам'яті.

Про проект

Проект "Пам’ятаймо Волинь" задуманий як майданчик для діалогу: не для суперечок і взаємних звинувачень, а саме для обміну думок, інформації, обміну "історичними правдами". Чужу правду буває важко прийняти. Але її треба прийняти, бо прийшов найліпший у новітній історії час для примирення між Україною і Польщею.

Про проект

"Канадіана" - це публікації про трагедію еміграції і водночас величезні здобутки наших земляків за океаном. Піонерські часи, інтернування під час Першої світової війни, хвилі політичного розсіяння та економічного заробітчанства, подвиги під час ІІ світової, спортивні та мистецькі досягнення - все це і є історією українців Канади. Про це і наш проект.

Про проект

Спеціальний проект "Українська революція 1917-1921" оповідатиме про те, як закладалися фундаменти новітньої української державності.

Про проект

Цей проект створено разом з оргкомітетом "Реформація500". Мета - розповісти українцям про історичний чин батьків руху за реформу Католицької церкви Мартіна Лютера, Філіпа Меланхтона та ін., поєднати загальноєвропейський контекст з українським, адже ідеї Лютера, Кальвіна, Цвінглі знаходили послідовників і на наших землях. Зауваження і пропозиції редакція "Історичної правди" запрошує надсилати на електронну адресу istpravda@gmail.com

Невдалий Жовтень: спроба більшовицького повстання в Києві у 1917-му

Коли восени 1917-го в Петрограді більшовики влаштували "Велику Жовтневу революцію", їхні українські колеги спробували зробити те ж саме. Але, на відміну від столиці Росії, повстання у Києві провалилося. Ось як це було.
Коротко

В Києві з'явиться музей, де можна буде створити торнадо

На Подолі в кінці вересня відкриється музей популярної науки і техніки, де можна буде створювати штучну блискавку і торнадо.

Одеський музей морфлоту змінив власника

Господарський суд Одеської області задовольнив позов обласної ради до мерії, визнавши за регіоном право власності на пам'ятку архітектури - будівлю Англійського клубу (музей морського флоту), що на вулиці Ланжеронівській.

У Варшаві видали книгу про маловідому депортацію українців

У Польщі вийшла книга "Вигнані у степи. Депортація українців із Польщі на південь України у 1944-46 роках".

Автомобілі олігарха-втікача віддадуть у музей. ФОТО

В Узбекистані буде створено музей ретро-автомобілів. Основу експозиції складуть машини, конфісковані у бізнесмена Дмитра Ліма.

На Волині вшанують бій УПА з німцями

9 вересня об 11:00 у селі Новий Загорів Локачинського району Волинської області відбудеться урочиста хода, присвячена річниці дводенного бою Української Повстанської армії з німцями у 1943 році.