7 травня 2012
Тексти

1864: Громадянська війна в США. Реконструкція битви у Глушині

Цей американський військовий фільм демонструє зразок формування історичної пам'яті. В ньому немає поділу на "хороших-поганих", хоча 150 років тому техасці і каролінці з захопленням вирізали нью-йоркців та мічіганців і навпаки.
Колонки

Алла Семенюк: "Нас цікавили не німці, а щоб дали постріляти з кулемета"

"Як мали прийти німці, баби запрягли волів у віз, поскладали убитих фашистів і хотіли десь відвезти в якийсь яр, але не встигли. І німці помстились: почали палити хати на хуторі, зібрали чоловіків з лопатами, які самі собі ями копали, а потім їх постріляли".
Коротко

НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ ЗАБОРОНИЛИ НАЦИСТСЬКУ Й РАДЯНСЬКУ СИМВОЛІКУ

Глава Тернопільської обласної ради Олексій Кайда заборонив використання 9 травня на території області символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки.

На Львівщині відкриють пам'ятник Омеляну Ковчу

На Львівщині за участі глави УГКЦ Святослава Шевчука і понад тисячі священиків та ієрархів відкриють пам’ятник Омеляну Ковчу - греко-католицькому священику, який в часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув у концтаборі Майданек.

У Львові, Києві та Одесі встановили Сталіна, який пісяє. ФОТО

У Львові встановили пам’ятник Сталіну, який стоїть на колінах зі спущеними до колін штаньми і зв'язаними за спиною руками. Напередодні акція гучно анонсувалася від імені неіснуючої лівої організації.

Реконструктори-"нацисти" марширували під прапорами Партії регіонів. ФОТО

Скандалом закінчилася військово-історична реконструкція боїв Другої світової, що пройшла під Сімферополем. Люди у військовій нацистській формі часів крокували під прапорами провладної Партії регіонів.

AP вибачилася перед журналістом, який першим повідомив про капітуляцію Німеччини

Інформагенція Associated Press попросила вибачення за звільнення кореспондента, який випустив новину про закінчення Другої світової війни за день до погодженого ембарго.

У Житомирі перепоховали солдата, якого рідні шукали 50 років

На Смолянському військовому кладовищі Житомира знайшов останній притулок Олексій Петровський – воїн Червоної Армії, загиблий під час Другої світової війни.

Гітлер уживав кокаїн і купував лімузини - документи. ФОТО

Американський аукційний дім Alexander Historical Auctions виставив на продаж медичні карти колишнього лідера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера. Серед них - рентгенівські знімки і спогади лікарів фюрера.