8 травня 2018
Тексти

"Євреї на землі". Агро-Джойнт у 1920-30-х

Постання українсько-єврейської ідентичності: Йоханан Петровський-Штерн і його нова книжка

"Вони зробили не просто не найбільш типовий, а просто антитиповий вибір. Це не просто анти-імперський вибір, а вибір культури, яку люди тієї епохи вважають третьорозрядною, антисемітською, звичайно, зґвалтованою у всіх сенсах цього слова, що знаходиться десь там на маргінесах європейської культури".
Колонки

Ігор Аркуша: Галичани. Історія однієї україно-польської родини

Кожного разу, коли десь натикаюся на якусь розповідь про історію тої чи іншої галицької родини, зауважую, що не все у всіх так просто. Якщо розвинути – книжку можна писати чи фільм знімати – аби вистачило пам‘яті нащадкам про предків.
Міг би проілюструвати фрагментарно хоча би одною із гілок мого родоводу. Люблю розглядати давні світлини своїх предків – родини, які позують у одному із фотоательє Тернополя.
Коротко

У Києві відкрили виставку про українців у таборах Третього Райху. ФОТО

30 людських доль за дротами 11 таборів Третього Райху. Про них — виставка «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори». Проект представили 8 травня — у день завершення Другої світової війни у Європі.

Археологи знайшли місто біблійного царя?

Мова йде про залишки міста ймовірно царя Давида. Проаналізували дерев'яну підлогу будівлі, ритуальний кубок та кісточки оливок вчені встановили, що місто існувало у 1006−950 роки до Р. Х.

У Німеччині ув’язнили 89-річну неонацистку: заперечувала Голокост

Німецькі правоохоронці затримали пенсіонерку, яку засудили до двох років в'язниці за розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

АНОНС: У Києві пройде фестиваль «ПЕРЕМОГА.UA»

Військово-історичний фестиваль приурочений до 73-ї річниці Перемоги та визволення Європи.

8 травня пройде загальнонаціональна акція «Мак пам’яті»

Українців закликали вшанувати співвітчизників, полеглих на всіх фронтах Другої світової війни: одягнути символ пам’яті — червоний мак