9 вересня 2019
Тексти

Паскуда. Наймолодший прем'єр в історії України

Наймолодший в історії український премʼєр став головою уряду незадовго до свого 33-річчя. Колеги-політики про нього відгукувалися не найкращими словами. Паскуда - звичне слово на адресу українського премʼєр-міністра у 1918 році.

9 вересня в історії

1776
Затверджено нову назву Об'єднаних Колоній Америки - "США"


1913
Павло Нестеров у Києві вперше зробив "мертву петлю"


1944
УРСР, БРСР, Литовська РСР і Польща уклали угоду про евакуацію холмщаків, підляшуків, надсянців, західних бойків та лемків із їхніх етнічних земель, що увійшли до складу Народної Польщі


1993
Прем'єр-міністр Леонід Кучма заявив про відставку

9 вересня (29 серпня) 1919: Свято Котляревського

150-річчя Івана Котляревського Україна відзначила достойно. Під «білою окупацією» у Полтаві місцева Просвіта організувала надзвичайне масове святкування.
Коротко

Поліція шукає кістки відьми, які викрали понад 150 років тому

Шотландські поліцейські розшукують кістки відьми Ліліас Еді. Їх викрали ще у XIX ст. Череп жінки зник у 1940-х. Відновити її зовнішній вигляд вдалося за його фотографіями.

АНОНС: Презентація книжки «Повторники: приречені бранці ГУЛАГу»

Повторники — це жертви сталінського терору, що відбули в тюрмах, концтаборах або на засланні свій термін, але не отримали свободу, а знову опинилися за той самий «злочин» у тюрмі або в безстроковому засланні.

Посли з 5 країн виступили проти фальсифікації Росією історичних фактів

Група послів з п'яти країн, акредитованих в Нідерландах, в тому числі Польщі, виступили проти фальсифікації Росією історії.

На Хмельниччині розкопали військові склади XVII сторіччя. ФОТО

На Хмельниччині у містечку Полонне археологи на подвір'ї місцевих жителів розкопали підземне сховище XVII сторіччя. Є припущення, що склади створили ще під час російсько-шведської війни та зберігали там провіант для російської або ж польської армії.

Національна комісія визнала вісьмох осіб реабілітованими чи потерпілими від репресій

27 серпня 2019 відбулося третє засідання Національної комісії з реабілітації. На ньому члени комісії розглянули 31 обґрунтовану пропозицію регіональних комісій з реабілітації, що були винесені на порядок денний засідання.

УІНП підготував відеоролик до 75 роковин початку депортації західних українців. ВІДЕО

У відеоролику йдеться про примусове позбавлення дому 700 тисяч українців.