10 лютого 2011
Тексти

2001-2011: Любомир Гузар - кардинал греко-католиків

Під час цьогорічної Різдвяної просфори Глави УГКЦ на екрані демонстрували фільм у фотографіях про Блаженнішого Любомира. Ми пропонуємо вам переглянути цей фотофільм, який підготував Сергій Проскурня.

Спадкоємність проводу УГКЦ. Що буде після Патріарха Любомира?

Яскравість архипастирського свідчення Блаженнішого загальновизнані в Україні та поза її межами. Тому переживання: що буде після Патріарха Любомира? - небезпідставні. Глава УГКЦ недвозначно заявляв, що бажає передати керівництво Церквою наступникові "ще теплою рукою", і, що найважливіше - дотримав слова.

"Желтолицые черти" проти козаків. Плакати часів російсько-японської війни

Козаки їдять "жовтих" на сніданок, а японський солдат вступає з російським у гомосексуальний зв'язок. Війна почалася 9 лютого - колонізований азійський регіон мали назвати "Жовторосією". Імперський агітпроп - російський лубок і японська гравюра.
Колонки

Василь Шкляр: "Чорний Ворон" (уривки з роману)

"...Гальперович вдарив не тупим боком, а гострим, і я подумки відмітив, що шаблю він тримає не вперше. Рубав не по шиї - по тім'ю. Жертви без жодного звуку падали ницьма із розколотими черепами, червона юшка бризкала Яші на чоботи й галіфе...
- Нє вєрітє? Клянусь вам. Я готов зємлю гризть!
- Вона не твоя, - сказав Вовкулака."
Коротко

Папа Венедикт XVI прийняв зречення Патріарха Любомира з посади глави УГКЦ

Про це рішення понтифіка, прийняте 10 лютого, інформує офіційний сайт Української Греко-католицької церкви. Подання щодо відставки вселенському архиєрею владика Гузар подав 2008 року, коли йому виповнилося 75 років.

Школярів, які напишуть твір про "Чорного Ворона", заохотять "чималою сумою"

Як повідомив автор історичного роману про повстанців "Холодного Яру" 1920-их років Василь Шкляр, за сприяння підприємців готується конкурс шкільних творів про книжку - всього буде 100 премій.

Російський історик: Спільний підручник не підриває суверенітет України

Формат майбутніх навчальних посібників з історії для вчителів України і Росії поки тільки обговорюється.

У жовтні Україна святкуватиме 100-річчя творця балістичних ракет

Уряд утворив організаційний комітет з підготовки та відзначення 100-річчя від дня народження видатного конструктора ракетно-космічної техніки, двічі Героя Соціалістичної праці, академіка Михайла Янгеля.