11 лютого 2011
Тексти

1979: ісламська революція в Ірані

У лютому 1979 року в Ірані відбувалося точно те саме, що зараз у Єгипті - демонстрації проти мертвої "стабільності" і тиранії прозахідної світської влади. Люди мріяли про світле майбутнє, а прийшла подібна "стабільність", тільки релігійна.

Донецько-Криворізька республіка. Історія сепаратистського міфу

Ідеї вичленення Донкривбасу зі складу України не знайшли відгуку в народних низах - принаймні документів щодо цього не залишилося. Це означає, що регіоналістські уподобання були притаманні вузькому прошарку не лише жителів України, а й навіть більшовиків.
Колонки

Олег Медведєв: Чому я не справжній Медведєв? Як українські прізвища стали російськими

Наших пращурів знали чи то як Маєцьких, чи то як Маяцьких. За столипінських часів селянам масово видавали паспорти, і родину мого прадіда Прокопа Тимофійовича записали Медведєвими, як і добру половину села. Була така традиція в "тюрмі народів"...

Юрій Сидоренко: "Русскій міръ" не варто шукати в спадщині Київської доби

"Проблема українців у тім, що двадцять років тому їм була нав'язана "концепція Грушевського": "помилкова, заснована не на історії, не на фактах, а на міфах про існування якогось окремого українського народу зі своєю державністю"- про це заявив російський історик Олександр Колпакіді.
Коротко

Ющенко оскаржив оскарження свого указу про Героя Шухевича

Учора у Вищому адмiнсудi вкотре розглядали питання щодо присвоєння звання Героя України Роману Шухевичу. Заради 20-хвилинного засiдання до Києва приїхали син, Юрiй Шухевич, та адвокат Степана Бандери-молодшого Роман Орєхов.

Що означає слово "шлепер", вжите Януковичем у розмові з чиновниками? (СКАН)

Президент України назвав своїх попередників або "вагонними крадіями", або "незграбами".

Житомир каже "ні!" дискримінації української мови

Звернення представників академічної спільноти, інтелігенції Житомира
до громадськості з приводу пропонованого для обговорення Міністерством освіти й науки, молоді та спорту проекту "Концепції мовної освіти в Україні"