10 квітня 2019
Тексти

10 квітня в історії

1898
народився Мстислав (Скрипник), патріарх Української автокефальної православної церкви


1939
екс-главу наркомату внутрішніх справ Миколу Єжова заарештували за обвинуваченням у шпигунстві


1998
у Белфасті урядами Британії та Ірландії підписана мирна угода Страсної п'ятниці


2010
в аеропорту Смоленська розбився літак президента Польщі Леха Качинського; 96 людей загинуло

Колонки

Радомир Мокрик: Україна за дужками

Другий тур президентських виборів все ближче, а програма та погляди лідера перегонів залишаються досить туманними. Водночас, з тих невеликих уривків, які час від часу лунають зі штабу Володимира Зеленського, можна скласти певне уявлення про світогляд політика-шоумена. "Віру, мову, територію та історичних лідерів", згідно з думкою речника Зеленського Дмитра Разумкова, треба винести за дужки.
Коротко

АНОНС: Лекція "Ідея і міф сарматизму" у НМІУ

Шляхта Речі Посполитої двох народів витворила своєрідну ідеологію, вважаючи себе нащадками сарматів. Яке призначення було в цього міфу? Чи були з ними згодні українські шляхтичі? 13 квітня про це розповість дослідник історії Іван Гоменюк.

Одеса відзначила 75-річчя вигнання нацистських окупантів з міста. ФОТО

З нагоди 75-річчя звільнення міста від нацистських окупантів біля 500 одеситів поклали квіти до пам'ятника Невідомому матросу на Алеї слави, що в парку ім. Тараса Шевченка.

Слідчий комітет РФ порушив справу проти литовських суддів за вирок Язову

Слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу проти суддів Вільнюського окружного суду, який заочно засудив колишнього міністра оборони СРСР Дмитра Язова до 10-річного ув'язнення за застосування військ проти прихильників незалежності Литви в 1991 році.

Посольству Польщі не сподобався зміст передачі про Бандеру на UA:Першому

Посольство Польщі в Україні висловило протест щодо змісту програми "Розсекречена історія" про Степана Бандеру в ефірі українського суспільного телебачення.

Знайшли новий бідон із документами УПА. Тепер у Турківському районі Львівщини. ФОТО

5 квітня 2019 року до Національного музею "Тюрма на Лонцького" у Львові передали черговий повстанський архів, який, як і попередні знайдені, зберігався у бідоні.

АНОНС: Лекція "Міфи про науку у Середні віки" в Києві

Чи було Середньовіччя справді "темними віками"? Чим ми завдячуємо середньовічним традиціям в повсякденні і в науці? Чи найшли б ми зараз спільну мову із середньостатистичним жителем середньовічної Європи? Ксенія Зборовська планує підняти тему "Міфи про науку у Середні віки".