12 липня 2013
Тексти

"Волинь 1942-1944 рр.: війна чи геноцид?". Конспект лекції

"...На Волині поляки поставили під рушницю понад 4% свого населення – це навіть більше, ніж складала армія Польщі у вересні 1939 р. Натомість серед українців зброю взяли до рук лише 0,6% населення – жодна з європейських країн не мала таких крихітних збройних сил".

Павло Солодько: "В Україні немає державної історичної політики"

"...Пам'ять про Голодомор стала частиною державного протоколу - делегації ідуть у створений Ющенком музей. Інша частина протоколу - відвідини могили Невідомого солдата. Ми показуємо світу, що боролися і страждали від обох тоталітарних режимів". (рос)
Коротко

На Одещині збирають кошти на пам'ятник прем'єр-міністру Придністров'я. ФОТО

Товариство "Одеса-Тирасполь" оголосило про збір коштів на встановлення пам'ятника новопризначеному прем'єр-міністру невизнаної держави Тетяні Туранській.

Звернення регіоналів до Сейму про "геноцид" - антидержавний крок

Надмірна політизація питання польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни не принесла жодної користі у наближенні нас до важкої правди про минуле.

ІП представляє тексти українських і польських істориків про Волинь

"Історична Правда" спільно з Польським Інститутом у Києві презентує проект текстів українських і польських істориків, присвячений масовомим убивства населення Волині у 1940-х роках.

На Сумщині відкрили меморіальні дошки міністрам УНР. ФОТО

У селі Самотоївка Краснопільського району Сумської області завдяки місцевим меценатам було відкрито дві меморіальні дошки уродженцям Сумщини, чиновникам УНР.

Польські політики не хочуть помічати жертв з українського боку - історик

Спроби назвати події на Волині геноцидом польського народу є нічим іншим, як одностороннім підходом до проблеми, адже і українські повстанці, і польські підпільники чинили воєнні злочини.

Виставка текстильної скульптури експонується в Музеї гетьманства

З 7 по 27 липня в Музеї гетьманства у Києві експонується виставка текстильної скульптури Олександри Марей та Тетяни Ксеніної.

СЕЙМ НАЗВАВ ВОЛИНЬ НЕ "ГЕНОЦИДОМ", А "ЧИСТКОЮ"

Депутати Сейму (нижня палата польського парламенту) у своїй резолюції до 70-річчя Волинської трагедії назвали польсько-український етнічний конфлікт 1940-х років "етнічною чисткою з ознаками геноциду".

Музей фонтанної справи відкрився в Петергофі

Урочисте відкриття музею фонтанної справи відбулось у п'ятницю, 12 липня, у східній галереї великого петергофського палацу державного музею-заповідника (ДМЗ) "Петергоф".

Кучма і Кваснєвський просять не зіпсувати стосунки між Україною і Польщею

Державні діячі і політики, які справді хочуть процвітання України і Польщі, повинні мислити і звертати свої погляди у майбутнє, дбаючи про єдність. Примирення між країнами було досягнуто ще 10 років тому, не треба його псувати.

МЗС Польщі закликало Cейм не нашкодити євроінтеграції України

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав депутатів Сейму не нашкодити запланованому на листопад підписанню Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

У Балтійському морі затонув норвезький корабель-музей

Норвезький корабель-музей "Дракон" / Wyvern / затонув в Балтійському морі. Одна людина вважається зниклою без вісті.

Посол України у Польщі не брав участі у офіційних заходах щодо Волині

Посол України у Польщі Маркіян Мальський не брав участь в офіційних заходах із відкриття "Волинського меморіалу" у Варшаві, незважаючи на запрошення польської сторони.