12 жовтня 2020
Тексти

Хто похований на горі Монастир?

Цими днями із офіційним триденним візитом в Україні перебуває президент Польщі Анджей Дуда. Перед візитом було анонсовано, що однією із тем для обговорення буде питання національної пам’яті. Саме вчора, коли пан Дуда прибув в Україну, у мережі зв’явились фото того, що польська сторона «відновила» меморіальну таблицю на братській могилі вояків УПА на горі Монастир, яка була сплюндрована ще у 2015 році. Здавалося б хороший дипломатичний жест польської сторони. Та не все так просто – таблицю насправді не відновили, а підмінили.
Колонки

Олександр Зінченко: Відведіть Дуду в музей!

Листування між послом Польщі Анджеєм Пшиленбським та України Андрієм Мельником зі сторони нагадує боротьбу двох йокодзун. Обидва посли ментально чимсь схожі між собою. Проте лист Пшиленбського Мельнику навіть з польського боку виглядає як оголошення нової історичної війни Україні.
Коротко

Анджей Дуда відкрив погруддя Анні Валентинович у Києві. ВІДЕО

Президент Польщі Анджей Дуда відкрив на території Посольства Польщі у Києві погруддя героїні «Солідарності» Анні Валентинович.

Зеленський попросив Дуду про відновлення списку імен на могилі українців на горі Монастир

Сьогодні у Маріїнському палаці на спільному брифінгу президентів України та Польщі піднялось питання, зокрема й щодо таблиці на горі Монастир, яка напередодні була нібито «відновлена».

АНОНС: Онлайн-лекція "78 років УПА: як формувалася армія повстанців"

Падіння Польської Держави, півторарічні більшовицькі експерименти в Західній Україні, послідовність націоналістів привели до того, що в 1942—1943 рр. саме націоналістичні організації (особливо бандерівська ОУН) стали виразниками позиції більшості західних українців. Населення, розчароване, як двадцятирічним досвідом співжиття з поляками, так і комунізмом та німецьким «визволенням», усе частіше бачило вихід у створенні власної Української Держави, і тому все більше людей були готові піти за націоналістами, які оголошували безкомпромісну й тотальну боротьбу за державність. У таких умовах на Волині та Поліссі формується повстанський рух, що згодом стає відомий як Українська повстанська армія.

На Київщині відкрили барельєф полковнику Армії УНР Марку Безручку

У місті Боярка, що на Київщині, 10 жовтня вшанували командира 6-ї Січової стрілецької дивізії Армії УНР Марка Безручка.

Україна може втратити церкву, в якій Мазепа зустрічався з королем Швеції

Покровська церква, що в селі Дехтярівка Новгород-Сіверського району на Чернігівщині, занепадає. Вона увійшла до ТОП-15 культових споруд, котрі Україна може втратити.

In memoriam. У Львові помер поет Микола Петренко

На 94-му році життя у львівській лікарні 10 жовтня відійшов у вічність український поет, драматург і публіцист Микола Петренко.

Бундестаг схвалив утворення в Берліні Меморіалу жертвам Другої світової

Німецький парламент ухвалив 9 жовтня рішення про створення у німецькій столиці меморіалу жертвам Другої світової війни.