14 лютого 2011
Тексти

2011: історична пам'ять канадських українців у рекламі авто

Ця реклама одного з японських джипів орієнтована на нашу діаспору в Канаді. Вона може неприємно вразити патріотично налаштованого громадянина шароварщиною - ковбаса, вареники, гопак і російська косоворотка на тлі польської пісні "Гей, соколи" :)

Про тверезих романтиків, наївних реалітетників та європейські поривання більшовиків

Петлюра та Пілсудський - хто не дав союзу двох державників стати доконаним фактом історії? Сьогоднішня віра деяких польських політиків у те, що взамін за поступки можна домогтися взаємовигідних стосунків з Росією - нагадують про те, що історія вчить лише тих, хто здатний вчитися на чужих помилках

Естрада і політика. Прага-1968 - дві долі зірок поп-музики

Перед вами - історія Празької весни, дисидентів і комуністичної Служби безпеки. Подана не рядками з енциклопедії, а через призму життя двох співачок - Гелени Вондрачкової, яка до 1990-их стала чеською Софією Ротару, і Марти Кубішової, яка заспівала гімн опору, втрапила в опалу і 20 років не виступала.
Колонки

Богдан Червак: "Незриме військо поневоленої нації". Якими мали бути його солдати?

Ідеолог ОУН Дмитро Андрієвський з Полтавщини ще у 1928-му визначив, якими мають бути риси члена організації: "не підпорядковує себе настроям і відрухам натовпу, але вміє стати над ним та накидати йому свою думку, свою волю". І жодної демократії.
Коротко

"Бандера - центральна фігура історичної політики" - львівський історик

Історики Ярослав Грицак, Володимир В'ятрович і Василь Расевич дискутували про постать провідника ОУН, який став головним героєм збірки "Страсті за Бандерою".

Софію Київську і "Биківнянські могили" передали Мінкульту (ОНОВЛЕНО)

Кабінет Міністрів України вирішив передати комплекс історичних споруд "Софія Київська", який є частиною Національного історико-архітектурного заповідника "Києво-Печерська Лавра", до сфери управління міністерства культури і туризму.

Міністри культури України привітають міністра культури УРСР із 100-річчям

14 лютого 2011 року виповнюється 100 років з дня народження Ростислава Бабійчука - міністра культури Української РСР з 1956 по 1971 рік. Нині Ростислав Володимирович живе у Києві.