14 листопада 2013
Тексти

Павло Гай-Нижник: "Повстанню проти Скоропадського сприяли німці"

Щоб уникути випадкового кровопролиття, сторони обумовили спеціальні паролі. Для німців – "Es lebe Petlura!" ("Хай живе Петлюра!"), для повстанців УНР - "Революція! Республіка!".

"Запорізький рахунок Великій війні. 1939-1945"

Знайшлося місце і для героїзму, і для ганебних прорахунків, і для співпраці з окупантами, і для відчайдушного опору. Сталінсько-брєжнєвська "чорно-біла" концепція тих подій досі панує в свідомості значної частини запоріжців, не кажучи вже про місцеву владу.
Колонки

Олеся Ісаюк: Як порвати шаблон і залишитися живим?

Книга про відкриті секрети, яка не пропонує сенсацій, тим більше – скандальних. Книга, написана з застосуванням усього фахового інструментарію історика, але зрозуміла не історикам. Книга, яка обіцяє розповісти про справжні причини і мотиви багатьох подій — і справді розповідає про них, але не дає простих відповідей.
Коротко

АНОНС: В’ятрович презентує розсекречену історію України ХХ ст.

Володимир В’ятрович, який на посаді керівника Архіву СБУ розсекречував раніше таємні документи радянських спецслужб, презентує у Києві свою нову книгу "Історія з грифом "Секретно". Українське ХХ століття".

Єврейський музей в Москві на один день стане безкоштовним

Вхід в московський Єврейський музей та Центр толерантності буде безкоштовним для відвідувачів найближчою неділю, так музей вирішив відсвяткувати першу річницю з дня свого заснування.

"Свободівцям" не сподобався "Троцький і незалежна Україна". ВІДЕО

Близько 30 молодиків вигуками та штовханиною намагались перешкодити дискусії "Троцький і незалежна Україна" у столичній книгарні "Є", після чого адміністрація книгарні оголосила про скасування заходу.

Німеччина хоче забрати картини у кримського музею

У Сімферопольському художньому музеї зберігаються полотна, які до Другої світової війни входили до зібрання Музею Сюрмонд-Людвіга в Ахені. Німецька сторона запропонувала обміняти п'ять Ахенських картин, які зберігаються в Сімферополі, на полотна аналогічної епохи, рівноцінні за художнім значенням та ринковою вартістю.

В Італії відкрився музей ковбаси. ФОТО

В італійському місті Модена (Емілія-Романья) відкрився перший в країні музей ковбаси.