15 грудня 2020
Тексти

Історія пластуна з Києва, який створив перший осередок Пласту в діаспорі

У 2020 році виповнюється рівно сто років, як створено перший поза межами України осередок Пласту. У тодішній столиці УНР – Тарнові. Організатором його був пластун із Києва, який емігрував разом з урядом УНР до цього міста у південній Польщі. Інструктором, тобто творцем, тарнівського осередку Пласту був Євген Лоханько.
Колонки

Борис Ґудзяк: Пам’яті Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського

20 років тому (14 грудня) упокоївся в Бозі Мирослав Іван Любачівський, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви (1984-2000), митрополит Філадельфійський (1979-1980). Дозвольте поділитися коротким начерком портрету Блаженнішого Мирослава Івана, яким побачив його я.

Іван Синєпалов: Щоденник Скотта: Ми ще не вибралися з халепи, але у мене вже зароджується надія

Відзначу тут міць духу людського. Після бурі головна палуба там, де облаштована стайня, сильно протекла, і багно зі стайні стікає вниз на гамаки й лежаки. Ніхто й слова не сказав; матроси, що живуть у тій частині корабля, всіляко намагаються залагодити цю досаду цератою та парусиною, але жодним чином не виявляють невдоволення.
Коротко

У МКІП розповіли, як Україна повертатиме вилучене в ексрегіонала Маркова «скіфське золото»

Міністерство культури та інформаційної політики у рамках своїх повноважень візьме участь у поверненні в Україну «скіфського золота», яке ексдепутат Одеської міськради та член ПР Олег Марков намагався продати у РФ.

АНОНС: Прем'єра відреставрованої версії фільму "Polonia Restituta" (1928)

Цього тижня у Києві відбудеться українська прем’єра реставрованого німого фільму Polonia Restituta (Польська республіка, 1928). Спеціально для цієї події українська група Сон Сови створила саундрек до фільму та під час показу буде виконувати його наживо.

Вежа з черепів у центрі Мехіко: археологи зробили нове відкриття. ВІДЕО

Археологи з Мексиканського Національного інституту антропології та історії розкопали нові частини ацтекської вежі з черепів, розташованої безпосередньо під центром сучасного Мехіко.

Архів зарубіжної україніки представив виставку до 130-річчя від дня народження Андрія Мельника

Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) пропонує переглянути віртуальну виставку, присвячену 130-річчю від дня народження визначного українського політичного, військового і державного діяча Андрія Мельника.

Перше видання книги «Гаррі Поттер і філософський камінь» продали за $90 тисяч. ВІДЕО

У Великій Британії на аукціоні Hansons за 68 тисяч фунтів стерлінгів (близько $90 тисяч) продали перше видання книги «Гаррі Поттер і філософський камінь.