19 травня 2020
Тексти

Сучасні погляди на ІІ світову війну в Центрально-Східній Європі

50 років замало, аби гаряча пам'ять стала холодною історією. Виходить, що і 75 мало. Виходить, що минуле тепер є частиною теперішнього. Очевидно, що буде. Певним каменем спотикання та неможливістю поставити крапкою, хоч одну, є ось така ситуація. Нацизм було засуджено, а комунізм – ні. Оце не засудження комунізму постійно створює пастки – опису, аналізу, сприйняття та інше.
Колонки

Наталка Діденко: Еволюція головних уборів. Від хусточки до хустки

Натрапила якось я на фотографію королеви Єлизавети у хусточці, з якої багато хто сміявся. Мовляв, якась бабуся, селянка, проста тітка, бо ж – у хусточці. І я замислилася про свої дитячі, дівочі та вже дорослі хусточки, хустки. А також шапки і шапочки.
Коротко

ЮНЕСКО: 13% музеїв у світі можуть не відкритися після завершення пандемії

У Міжнародний день музеїв, 18 травня, в ЮНЕСКО заявили, що близько 13% музеїв у світі можуть не відкритися після завершення пандемії Covid-19.

Пам'ятник Жукову у Харкові облили червоною фарбою. ФОТО

Бюст радянському маршалу на проспекті Григоренка пошкодили вранці 19 травня.

CКУ закликає світ визнати геноцидом депортацію кримськотатарського народу 1944 року

Світовий конґрес українців (СКУ) вшановує невинних жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року та підтримує звернення Меджлісу кримськотатарського народу до ООН з закликом визнати цей акт тоталітарного радянського режиму геноцидом.

На Чернігівщині активісти відновили межі п'яти розораних курганів. ФОТО

На території курганного комплексу "Безводівка" в Ічнянському районі Чернігівщини активісти відновили межі п'яти розораних аграріями курганів.

In memoriam. Померла Валерія Сверстюк-Андрієвська

Учора відійшла у вічність Валерія Сверстюк-Андрієвська – шляхетна людина, вірна подруга-дружина Євгена Сверстюка.