18 травня 2020
Колонки

Андрій Когут: Іван Павло ІІ, Збігнєв Бжезінський і КҐБ. Сто років Понтифіку

Сьогодні Івану Павлу II, який так сильно привертав увагу СССР, виповнилося би 100 років. Він народився 18 травня 1920-го, а на папський престол зійшов у 1978 році, де провів свої останні двадцять шість років життя. Для порівняння, лише двом Папам за всю історію Церкви вдалось очолювати престол довше, ніж Івану Павлу ІІ.

Юрій Савчук: Музеєфікація Мазепи. Етюд з музейних студій

Перша в історії виставка, присвячена Гетьману Івану Мазепі, відкрилася у Бібліотеці ім. Симона Петлюри у Парижі. Її куратором був відомий митець Леонід Перфецький – уродженець Уманщини і колишній сотник Армії УНР.
Коротко

“Ціна правди” - у ТОПі найкращих фільмів року за версією The Guardian

Британське видання The Guardian включило стрічку «Ціна правди» (Mr. Jones) Аґнєшки Голланд про Голодомор в Україні до списку кращих фільмів року.

“Відновлення правди”: Україна помилково включала Муссоліні до санкційних списків

Онука італійського дуче Беніто Муссоліні Аллесандра Муссоліні заявила, що ніколи не бувала в Україні та не висловлювалася про українську політику, тому санкції Києва щодо неї були безпідставними. Своє виключення з санкційних списків України Муссоліні назвала “відновленням правди”.

Слідчий комітет РФ підозрює українців у публікації фото нацистів під час акції «Безсмертний полк»

Слідчий комітет Росії підозрює громадян України в причетності до публікацій фотографій лідерів нацистської Німеччини під час онлайн-акції «Безсмертний полк».

"Нічну варту" Рембрандта тепер можна розгледіти в деталях онлайн

Державний музей Амстердама опублікував найбільш детальне цифрове зображення картини Рембрандта "Нічна варта".