23 листопада 2010
Тексти

Анафема Мазепі: чи існують для неї канонічні підстави?

Так, цей 70-річний стрець порушив присягу. Але давайте не будемо перебільшувати важкість його гріха. Ніхто не знає, що шепотів він, помираючи, своєму священнику. І якби ми розглядали питання не з політичної точки зору, а з церковно-пастирської, то, можливо, градус дискусії не був би таким високим. (рос.)

Сіверський Рембо, "комендант партізанов"

"Кому ж могло прийти в голову, що людина боса, в одній спідній сорочці, при 18 ступенях морозу, може втекти, та ще й із перебитою ногою". Іван Ремболович - підполковник Армії УНР, творець Вільного козацтва, учасник Зимового походу, старшина Дивізії "Галичина", полковник УПА

Автор спільного підручника Алєксандр Чубар'ян: "Україна в СРСР - це не тільки репресії"

"Всі спроби інших країн зі створення підручника, де б викладалася якась усереднена компромісна історія, з тріском провалилися. Німці з поляками 15 років намагалися створити такий підручник і нічого у них не вийшло" (рос.)
Колонки

Юлія Зозуля: Історія Голоду: "Активісти забирали і одежу, і речі - а потім на базарі продавали"

"Весною 1932-го року в селі стали організовувати колгоспи. Люди самі туди не йшли, бо боялися - ходили чутки, що колективним там буде все: праця, худоба і навіть жінки".

Марта Гавришко: Нова амнезія Голодомору по-українськи

Українська нація десятиліття жила, вважаючи своїх убивць за правлячу еліту. Утвердження пам'яті про жертви тоталітарного режиму вирішить низку проблем самоідентифікації і закладе можливості для національної єдності в майбутньому.
Коротко

Львівська влада вшанує жертв Голодомору не так, як Кіровоградська

Адміністрація області також звернулася до представників усіх конфесій із проханням провести цього дня панахиди за жертвами голодоморів у всіх церквах та культових спорудах.

Більшість ізраїльтян ще категорично не готові пробачити німцям Голокост

51% респондентів відповів різко негативно, менш категоричними є 19% опитаних, і лише 23% вважають, що настав час пробачити Німеччину.

У Чернігові вивчали "1150 років християнізації Русі"

Захід проводився з нагоди ювілею походу киян на Константинополь і укладання мирного договору між Руссю та Візантією.

Комуністи і борці з націоналізмом теж розкажуть про Голодомор

Правда, в анонсі слово "Голодомор" вживати уникають. Ідеться просто про "голод 1932-1933 років мовою документів і очима істориків".

Губернатор Кіровоградщини: "В Росії Голодомор був сильніший, ніж в Україні"

"Коли мова йде про те, щоб витратити сотні тисяч чи мільйони коштів на пам’ятник Голодомору чи спрямувати їх на вирішення соціальних питань, я обиратиму другий варіант".

ICTV не буде показувати увечері Дня пам'яті жертв Голодомору фільм "Мы из будущего-2"

Таке рішення прийняло керівництво телеканалу "у зв'язку з численними проханнями глядачів, думка яких для нас дуже важлива".

В Римі теж помолилися за загиблих під час Голодомору (ФОТО)

"Геноцид здійснено в протиприродний спосіб, що був одним із найжорстокіших - адже не вбивали безпосередньо людей, але забирали їм хліб, тобто те, що має служити на підтримання життя".