24 грудня 2010
Тексти

Ярослав Грицак: "Росія сама боїться відверто глянути у власну історію"

"Якщо серед учасників діалогу будуть переважати так звані зручні історики, то я сумніваюся, що ефект від їхньої праці буде добрим. Бо чесна розповідь про своє історичне минуле більше допомагає примиренню, аніж солодкувата версія історії..."

Звіт архіву США. Як Тінь Гітлера трансформувалася у тінь КГБ

Саме лише включення одного з лідерів ОУН Миколи Лебедя в компанію всесвітньовідомих нацистів та антисемітів мало б служити переконанню читача, що мова йде про беззаперечного колабораціоніста та нацистського злочинця.
Колонки

Микола Жарких: Друге пришестя або Пошуки невловимого Яворівського

Вже в червні 1989 року окреслилося два Рухи - народний, спрямований на здобуття свободи (і частково ковбаси), і Рух спритних людей до вищих посад, почестей і влади, які на деякий час зустрілися під дахом Народного руху за перебудову.

Геннадій Іванущенко: Чому влада боїться архівів? (роздуми з нагоди професійного свята)

Чехословацький уряд в кінці 1950-их років передав СРСР кілька вагонів документів періоду УНР з умовою, що вони будуть залучені до фондів українських архівів.
Вагони отримали - частина документів поїхала до Москви, решту знищили. Які ж причини такого страху перед архівною інформацією?
Коротко

Сьогодні - день архівіста

24 грудня відзначається День працівників архівних установ України.

Янукович звільнив і призначив комуністку-арматурницю з посади головного по архівах

Президент України Віктор Янукович підписав указ про звільнення Ольги Гінзбург з посади голови Державного комітету архівів України.

У нас немає "політики історичної пам'яті" - науковець

Ліквідація Інституту національної пам'яті не стане поштовхом до створення нової ефективної структури при уряді.