26 лютого 2020
Тексти

5 жовтня (21 вересня) 1917: Пошесть

З давніх-давен по людях ходять всякі пошести, а тепер до них долучилась ще одна – це слабування на бучні прийоми та на прилюдні вшанування

8 грудня 1917: Залізне підтримує Центральну Раду, а не більшовиків

26 (13) жовтня 1917: Вільне Козацтвo у Макіївці

Часом можна прочитати, що українського національного руху в 1917-1921 роках на Донбасі не було. Але, це не так. Документи свідчать, що наприкінці року у Макіївці, що тоді називалась Дмитрієвськ, сформовано загін Вільного козацтва - щось на зразок підрозділу національної самооборони чи міліційного формування. До загону записалось 50 осіб.

Репортажі із повсталого Києва

Протести, які відбувалися в Україні протягом трьох місяців, були дзеркалом, у яке міг поглянути ЄС і побачити, у якому стані є цінності, на яких він був побудований. І відповісти: чи і як саме може їх захищати поза своїм центром? Відчути силу своїх інституцій та їхню здатність прийти на допомогу тим, хто за реалізацію мрії приєднатися до Європи готовий платити життям. Порівняти свою здатність до ведення політики «м’якої сили» із «реалізмом» сатрапів, які грабують власний народ та всіма можливими способами чіпляються за владу. Включно з бійнею, влаштованою на мирних маніфестаціях.
Коротко

АНОНС: Презентація книги «Польська солідарність з Майданом»

У Києві відбудеться презентацію книги «Польська солідарність з Майданом». Ця книга певною мірою продовжує книги «Майдан. Свідчення» та «Майдан. Свідчення: Допомога постраждалим. Міжнародна солідарність».

Харківська міськрада знову перейменувала проспект Григоренка на Жукова

Депутати Харківської міської ради на сесії 26 лютого повторно розглянули питання про перейменування проспекту Григоренка на проспект Жукова.

У Дніпрі знайшли фундамент старої церкви, під якою міг бути похований Олександр Поль. ФОТО

У Дніпрі встановлено місце розташування Лазаревської церкви, у склепі якої, ймовірно, поховано першого почесного громадянина Катеринослава, громадського діяча Олександра Поля.

На Сумщині краєзнавці знайшли срібні гривні. ВІДЕО

Краєзнавці знайшли п'ять срібних гривень неподалік села Дернове Тростянецького району Сумщини. За одну можна було купити хутір.

АНОНС: Презентація книги "Війна України проти Радянської Росії у 1920 році"

Видавництво «Темпора» і Книгарня "Є" запрошують на презентацію книжки «Війна України проти Радянської Росії у 1920 році (документи та матеріали)», упорядника і автора передмови – Ярослава Тинченка.

У Франції розгадали таємничі написи на скелі, яким 200 років. ФОТО

У регіоні Бретань, що на північному заході Франції, розгадали таємничі написи на прибережній скелі.