28 квітня 2018
Тексти

Великий блеф. Кампанія набору в дивізію "Галичина" як маніпулятивна технологія

Щоб набрати вдосталь рекрутів для дивізії військ СС окупаційна влада Галичини та її українські колаборанти вдалися до низки маніпулятивних прийомів. За їх допомогою вони створили в галицьких юнаків ілюзію того, що 14-та дивізія битиметься за незалежність України, хоча організатори ніколи прямо цього не обіцяли.

1943: Парад добровольців Дивізії зброї СС "Галичина" 18 липня у Львові

Ідея створення дивізії народилася навесні 1943 року у Львові. Тоді ж газети опублікували заклик до добровольців вступати у її лави. До дивізії зголосилося більше 80 тисяч добровольців. Більше 50 тисяч пройшли відбір. 13 тисяч були зараховані до дивізії відразу.

Створення дивізії «Галичина», як політичний проект та цивілізаційний вибір

Однією з найбільш контроверсійних сторінок українського національно-визвольного руху є історія дивізії військ СС «Галичина». Практично кожне згадування дивізії в науковій літературі чи публіцистиці, супроводжується розповсюдженням міфів та пропагандистських штампів.
Коротко

Історики знайшли свідчення кривавої різанини в шведському селі

Археологи знайшли свідчення того, що 1500 років тому на село Сандбі Борг на шведському острові Еланд напали загарбники.

Стартувала програма дослідження «Жертви українсько-польського протистояння 1939-1947 років»

На презентації програми, що відбулась у Києві 26 квітня, відзначили, що вона має на меті з’ясувати точне число жертв протистояння та назве їх усіх поіменно

Відтепер українські прикордонники відзначатимуть професійне свято 30 квітня

Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про відзначення Дня прикордонника України 30-го квітня». Глава держави, під час урочистостей з нагоди 100-річчя із Дня створення Корпусу кордонної охорони УНР (ККО), що проходили у столиці на Софійській площі, наголосив, що День прикордонника має бути співзвучним з реальними історичними подіями саме в Україні.

АНОНС: В Одесі відкриють виставку "Український флот 1917-1921 рр."

Виставка розповідає про історичне тло та передумови створення Українського флоту, а саме про Українську революцію 1917 – 1921 років.