31 серпня 2011
Тексти

"Сталінград" Федора Бондарчука. Репортаж зі знімального майданчика

Режисер "Дев'ятої роти" Федір Бондарчук, син видатного радянського режисера, уродженця Херсонщини Сергія Бондарчука, знімає на Балтійському морі, неподалік острова Кронштадт, епічну кінокартину, присвячену битві на Волзі.
Колонки

Остап Козак: Волинська трагедія: Янукович і пастка для історичної пам'яті

Янукович може потрапити у пастку, вміло розставлену дружньою польською стороною. Наші високопосадовці неодноразово демонстрували неперебірливість у сфері історичної пам'яті, чим люблять користуватись не лише поляки.
Коротко

"Регіонали" не дають встановити пам'ятник жертвам комуністів - "Свобода"

Три сесії Шполянської міської ради поспіль фракція Партії регіонів перешкоджає ухваленню рішення щодо встановлення пам'ятника жертвам політичних репресій у ХХ столітті.

Фільм про українця, який привіз у Бразилію бандуру (ВІДЕО)

Украïнсько-бразильський режисер Гуту Пашко представляє фiльм "Iван: повертаючись у минуле" (Iván: De Volta Para o Passado) - про життя Iвана Бойко, якого у 1942-му забрали на працю в Нiмеччину i який у 1948-му емiгрував до Бразилiï, де розпочав робити бандури.

Коморовський нагадав Януковичу про одночасне відкриття пам'ятників

Президент Польщі Броніслав Коморовський пропонує Президентові Віктору Януковичу одночасно відкрити пам'ятник полякам, убитим бійцями УПА в Острівцях (Волинська область), і пам'ятник українцям, убитим Армією Крайовою, в селі Сагринь (Люблінське воєводство, Польща).

У Києві відкривають виставку "Голокост від куль" - про розстріли євреїв

В рамках вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру в Києві буде відкрито виставку "Голокост від куль: масовий розстріл євреїв в Україні 1941-1944".

СКАНДАЛ З ЖЕРТВАМИ УПА - ЇХ НЕ МОЖУТЬ ПОРАХУВАТИ

Під час перепоховання останків мешканців польського села Острівки, знищеного загоном УПА 30 серпня 1943 року, відбулася суперечка щодо кількості знайдених останків.

Львівські вчителі виступили проти "совєтизації" Табачника

29 серпня 2011 року в рамках серпневих нарад учителі історії України міста Львова одностайно ухвалили заяву з вимогою до Міністерства освіти "припинити русифікацію та совєтизацію" української історії.

Пересопницьке Євангеліє хочуть перейменувати

Хмельницька облдержадміністрація підтримує пропозицію науковців щодо перейменування Пересопницького Євангелія на Двірецько-Пересопницьке Євангеліє.