1 вересня 2011
Тексти

1997: смерть принцеси Діани

Це відео - перше повідомлення у прямому ефірі BBC про смерть принцеси Валійської в ніч з 31 серпня на 1 вересня 1997 року. Розлучена Діана розбилася в машині у тунелі на набережній Сени в Парижі.

Монастир української енциклопедії під Парижем

"Історична Правда" запрошує вас до Сарселю - французького містечка, де з 1951-го працював осередок української науки і де було підготовлено і видано 11-томну енциклопедію. Сюди приїздять на екскурсію наші чиновники, але історичному місцю вони не допомагають...
Колонки

Лев Дроб'язко: Бабин Яр переїздить? Театр абсурду напередодні річниці трагедії

Дозволю собі розмову про маніпуляції з пам'яттю про трагічні події 1941-го почати зі старого анекдоту. Коли багатий єврей оселявся на новому місці, він насамперед будував дві синагоги: в одну він ходитиме, а в іншу - "ані руш!".(рос.)
Коротко

Космічних катастроф в часи СРСР було в 10 разів більше - соратник Корольова

Аварій та катастроф при освоєнні космосу за часів СРСР було в десять разів більше, ніж в нинішній час, заявив академік РАН Борис Черток, один з найближчих соратників Сергія Корольова.

Українські німці вшанували жертв сталінської депортації (ФОТО)

Минулої неділі у Києві біля кірхи (вул.Лютеранська, 22) було врочисто відкрито пам'ятний знак "Скорботний ангел" (автори - скульптор Микола Зноба та мистецтвознавець Вероніка Дирова).

Встановлено ім'я художника Пересопницького євангелія

Чотири мініатюри Пересопницького Євангелія намалював у XVI столітті відомий у той час майстер із галицького міста Самбір - Федуско.

Ющенко попросив ВС повернути Бандері і Шухевичу звання Героя

Ющенко просить Верховний Суд переглянути рішення Вищого адмінсуду щодо присвоєння Степану Бандері та Роману Шухевичу звання Героя України.

Опублікують 250 листів Джона Леннона - він їх писав частіше, ніж пісні

У Великобританії опублікують понад 250 раніше невиданих листів Джона Леннона до його друзів, родичів і колег по The Beatles.

На Львівщині впорядкують кладовища Першої світової

У вересні Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять", спільно з представниками партії "Свобода" продовжить розпочаті у 2010 році роботи з впорядкування військових кладовищ часів Першої Світової війни на території Сколівського, Стрийського, Старосамбірського району Львівської області.

У Запоріжжі реконструюють бій за Хортицю в 1941-му

Запоріжжя відзначить 70-ту річницю героїчної оборони міста театралізованої реконструкцією епізоду бою зі звільнення острова Хортиця від німецько-фашистських загарбників восени 1941 року.

Історик Толстоухов знову просить 350 тисяч на книжку про Харцизьк

Державний комітет телебачення та радіомовлення України з 1 по 15 серпня уклав низку угод на послуги з видання і розповсюдження книжок за програмою "Українська книга" на суму 6,15 млн грн. коштом державного бюджету.