13 січня в історії

1631 - французький кардинал Ришельє уклав договір зі Швецією, за яким зобов'язався виплачувати мільйон ліврів на рік за те, щоб шведи воювали проти Габсбургів

1854 - американець Фаас Ентоні з Філадельфії запатентував новий музичний інструмент - акордеон

1874 - під час найбільшої в XIX ст. економічної кризи у США (1873-77) у Нью-Йорку в парку біля площі Томпкінса пройшла багатотисячна демонстрація безробітних. Кінна поліція, направлена владою для придушення демонстрації, врізалась у натовп людей, давлячи і б'ючи демонстрантів. Кількість потерпілих облічувалася сотнями, у місті спалахнули вуличні бої з поліцією

1877 - народився Лев Мацієвич, український корабельний інженер, автор багатьох проектів кораблів, підводних човнів, протимінних заслонів тощо; перший український авіатор, громадський і політичний діяч.
У 1900 р. разом із Дмитром Антоновичем, Михайлом Русовим та іншими Мацієвич був серед засновників Революційної української партії (РУП). Українізував офіцерське оточення у Севастополі, разом з Олександром Коваленком створив у Народному домі Севастополя самодіяльній робітничий театр з українським репертуаром.
У травні 1910 р. після створення в Росії відділу повітряного флоту Мацієвич очолив групу з семи російських офіцерів, відряджених до Франції, Бельгії та Англії для вивчення авіаційного пілотажу. Одержав посвідчення авіатора № 178 - це фактично означало входження до двох сотень перших у світі льотчиків.
Розробив тип літального апарата, здатного піднятися з палуби морського судна. Разом з авіатором Єфімовим здійснив перші нічні польоти, працював над пристроєм, який мав рятувати льотчиків під час вимушеної посадки на воду.

Листівка пам'яті капітана Мацієвича, який розбився на Комендантському аеродромі Петербурга восени 1910 р.


У вересні 1910 р. Лев Мацієвич у Санкт-Петербурзі взяв активну участь у І Всеросійському святі повітроплавання, де завоював кілька призів і став улюбленцем публіки. Загинув 7 жовтня 1910 р. авіакатастрофі поблизу Санкт-Петербурга на очах десятків тисяч глядачів, ставши таким чином першою жертвою російської авіації.
Похорон капітана Мацієвича 11 жовтня перетворився на багатолюдну маніфестацію, якої Петербург не бачив від часу смерті Достоєвського.
Олександр Блок присвятив Мацієвичу вірш "Авіатор" ("Летун отпущен на свободу...") 

1883 - під час гастролей цирку італійських артистів братів Ферроні в Бердичеві в будівлі, де йшла вистава, спалахнула пожежа. Загинуло не менше 300 людей.
Однією з причин великої кількості жертв стало те, що двері двох із трьох виходів були забиті цвяхами

1894 - народився Євген Онацький, провідний діяч Організації українських націоналістів, один із найближчих працівників Євгена Коновальця, громадський діяч, журналіст і науковець.
Після ІІ Світової війни - в Аргентині, де заснував Спілку українських науковців, митців та літераторів, уклав "Українську малу енциклопедію"

1915 - внаслідок землетрусу в Аведзано (Італія) загинуло близько 30 тисяч людей

1916 - через прорив дамби під час шторму води Північного моря затопили Голландію, загинули близько 10 тисяч людей

1928 - у трьох будинках в містечку Шенектейді (штат Нью-Йорк) компанії RCA і General Electric встановили перші експериментальні телевізори для демонстрації можливостей прийому телесигналу в домашніх умовах

1936 - польський суд засудив до страти лідера українських націоналістів Степана Бандеру, причетного до терористичних замахів

1941 - помер Джеймс Джойс, визначний ірландський письменник і поет, представник модернізму ("Улісс")

1942 - почалося примусове вивезення населення України в Німеччину

1943 - у Німеччині оголошена тотальна мобілізація

1964 - краківським архієпископом став Кароль Войтила, майбутній Папа Римський Іван Павло ІІ

Кароль Войтила, єпископ краківський

1990 - після мітингу азербайджанських націоналістів у Баку почалися погроми вірменів.
35 чоловік були вбито, тисячі будинків і квартир розграбовані, 220 тисяч вірменів стали біженцями

1991 - радянські війська взяли штурмом будівлю телецентру у Вільнюсі.
Озброєним солдатам, які виконували наказ із придушення пориву Литви до незалежності, протистояли беззбройні люди. 14 громадян загинули, близько 600 були поранені.
При цьому опір литовців відвернув наміри радянського керівництва штурмувати парламент республіки.
Цю дату в Литві відзначають як День захисників свободи

1992 - Японія вибачилася за примушення корейських жінок до сексуального рабства ("Комфорт жінок") під час ІІ Світової війни

1992 - Республіка Кіпр визнала незалежність України

1993 - у Парижі представники 130 країн підписали "Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї і її знищення"

2010 - Апеляційний суд Києва за поданням СБУ визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними у геноциді - Голодоморі - в Україні в 1932-33 роках.
Суд закрив справу через смерть обвинувачених - генерального секретаря ЦК ВКП(б) Йосипа Сталіна (Джугашвілі), голови Ради народних комісарів СРСР В'ячеслава Молотова (Скрябіна), секретарів ЦК ВКП(б) Лазаря Кагановича та Павла Постишева, генсека ЦК КП(б)У Станіслава Косіора, голови Ради народних комісарів УСРР Власа Чубаря та другого секретаря ЦК КП(б)У Менделя Хатаєвича

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.