24 жовтня в історії

1273 - в Аахені коронований Рудольф I - перший німецький король із династії Габсбургів

1632 - народився Антоні ван Левенгук, голландський натураліст, основоположник наукової мікроскопії

1648 - підписання Вестфальского миру між кайзером Фердинандом III, Францією і Швецією.
Завершення Тридцятирічної війни

1804 - народився Вільгельм Вебер, німецький фізик, електрик

1795 - третій поділ Речі Посполитої.
Росія отримала литовські, білоруські й українські землі на схід від Бугу й лінії Немирів-Гродно; Пруссія - території, заселені етнічними поляками на захід від річки Пилипиці, Вісли, Бугу й Німану разом із Варшавою, а також землі в Західній Литві; Австрія - Краків і частину Малої Польщі між Пилипицею, Віслою та Бугом, частину Підляшшя та Мазовії

Схема третього поділу Польщі

1812 - у війні між Францією та Росією відбулася битва під Малоярославцем, яка завершилася перемогою французів

1851 - після катувань в ув'язненні, висланий у м. Гура-Гумора, помер Лук'ян Кобилиця - український селянський провідник на Буковині, ватажок народних повстань 1843-1844 і 1848-1849 рр.

1857 - випускники Кембриджа заснували в Шеффілді першу у світі футбольну команду - "Шеффілд юнайтед"

1882 - народився Імре Кальман, визначний угорський композитор, автор оперет

1891 - народився Рафаель Трухільйо, диктатор Домініканської Республіки у 1930-1961 рр.

1911 - із мису Еванс вирушила в дорогу антарктична експедиція англійця Роберта Скотта у складі 12 осіб, яка мала на меті досягти Південного полюса Землі

1920 - війська УНР звільнили від більшовиків Вінницю

1920 - через день після махновців у Олександрівськ (Запоріжжя) вступили частини Червоної армії

1927 - у Києві на ІІ Всеукраїнському соборі Української автокефальної православної церкви митрополитом УАПЦ обрано отця Миколу Борецького (єпископа Гайсинського).
За три дні до цього Собор під тиском влади усунув із посади митрополита Василя Липківського

1929 - "чорний четвер" - початок біржового краху

1939 - уперше в продаж надійшли нейлонові панчохи (Уїлмінгтон, штат Делавер, США)

1939 - СРСР підписав договір про постачання зерна та нафти в нацистську Німеччину

1942 - у Плискові Вінницької області гітлерівці стратили 365 євреїв, у Дубно - близько 1000

1945 - у Чехословаччині націоналізовано велику промисловість і банки

1945 - набув чинності статут Організації Об'єднаних Націй.
ООН була створена 51 країною, які були сповнені рішучості зберегти мир за допомогою розвитку міжнародного співробітництва та забезпечення колективної безпеки

1949 - у Львов українські націоналісти Михайло Стахур та Іларій Лукашевич, пов'язані з ОУН, зарубали гуцульською сокирою українського радянського письменника, публіциста, комуніста Ярослава Галана - незабаром після виходу у світ його антиклерикальної сатири "Плюю на Папу!"

На місці вбивства Галана

1960 - перший пуск міжконтинентальної балістичної ракети Р-16 із дальністю польоту до 13 000 км на Байконурі обернувся трагедією. За 15 хвилин до запуску ракета вибухнула на стартовому майданчику, живцем згоріли 74 людини, серед яких і командувач Ракетних військ стратегічного призначення СРСР маршал артилерії Митрофан Неделін.
Трагедія була суворо засекречена, повідомлялося тільки про загибель Неделіна - нібито в авіакатастрофі.
Ракета була розроблена в КБ Янгеля

1963 - пожежа на космодромі Байконур в одній із бойових шахт ракети Р-9. Загинуло сім осіб

1964 - Північна Родезія проголосила незалежність і стала називатися Замбія

1970 - конгрес Чилі затвердив Сальвадора Альєнде на посаді президента країни.
Перший у світі президент-марксист на президентських виборах набрав 36,2% голосів, випередивши двох інших кандидатів. За процедурою, його кандидатуру відправили на затвердження конгресу, де Альєнде був підтриманий християнськими демократами - після того, як зобов'язався не порушувати принципи демократії

1980 - у Польщі зареєстрована незалежна профспілка "Солідарність"

1990 - на Північному випробувальному полігоні "Нова Земля" було проведено останнє ядерне випробування в СРСР

1991 - Верховна Рада України ухвалила заяву про без'ядерний статус України.
У заяві зазначено, що розміщення ядерної зброї на території України є тимчасовим явищем, і закладено правові основи та механізми ліквідації ядерної зброї

1993 - у соборі Святої Софії в Києві пройшла інтронізація Володимира Романюка, обраного Патріархом Київським і всієї Руси-України (УПЦ КП)

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.