30 грудня в історії

39 - народився Тит (Тит Флавій Веспасіан), 10-й імператор Риму

1066 - єврейський погром у Гранаді, яка тоді перебувала під мавританським правлінням.
Натовп мусульман увірвався до палацу берберського короля, вбивши єврейського візира Йосифа ібн Нагрелу та вирізавши більшу частину єврейського населення міста (близько 4 тисяч осіб)

1460 - битва біля Уейкфілда в ході війни Червоної і Білої Троянд. Загибель герцога Йоркського Річарда

1616 - за деякими даними, у лаврській друкарні вийшов друком "Часослов" - перша друкована книга в Києві

"Часослов" 1616 р.

1703 - внаслідок землетрусу в Токіо загинуло близько 37 тисяч осіб

1806 - Туреччина оголосила війну Росії. Російські війська зайняли Баку

1853 - посланець США в Мексиці Джеймс Галдсен і президент Мексики, генерал Антоніо Лопес де Санта Анна підписали договір про купівлю Сполученими Штатами території на захід від Ель-Пасо, штат Техас.
Таким чином, було визначено південний кордон США. За $10 млн. Америка придбала майже 30 тис. кв. миль на півдні майбутніх штатів Нью-Мексико й Аризона

1865 - народився Редьярд Кіплінг, англійський письменник

1869 - у Росії видано перший номер ілюстрованого журналу "Нива".
"Нива" стала першим у Росії масовим тижневиком "для сімейного читання"

1880 - Пол Крюгер оголосив Трансвааль Бурською республікою і став її першим президентом

1882 - поліція в Одесі розгромила підпільну друкарню народовольців

1884 - народився Хідекі Тодзіо, японський політик і воєначальник, генерал. Міністр оборони з 1940 р., прем'єр-міністр Японії в 1941-1944 рр.
Був переконаним прихильником укладення союзу з нацистською Німеччиною і фашистською Італією. Визнаний воєнним злочинцем і страчений через повішення після поразки Японії у Другій світовій війні

Тодзіо переміг американців у Перл-Харборі і зазнав поразки біля атолу Мідуей

1890 - дебют 19-річного Федора Шаляпіна як професійного співака. В Уфі в опері Монюшка "Галька" Шаляпін виконав партію Стольника

1903 - пожежа в театрі "Ірокез" у Чикаго: від займання під час музичної вистави "Синя борода" загинули 602 людини. Це найтрагічніша за наслідками пожежа в одній будівлі за всю історію США

Інтер'єр театру після пожежі

1905 - народився Даниїл Хармс (Ювачов), російський радянський письменник

1911 - Сунь Ятсена обрано першим президентом Китайської Республіки (тимчасовим)

1915 - народився Олександр Ляшко, український радянський політичний і державний діяч. Упродовж 15 років очолював український уряд - був головою Радміну УРСР у 1972-1987 рр.
У 1952-54 рр. працював першим секретарем Краматорського міськкому компартії України. У 1954 р. - в Донецькому обкомі КПУ, з 1960 р. - перший секретар. Член ЦК КПУ (1960-90), член ЦК КПРС (1961-89), член політбюро ЦК КПУ (1963-87).
У травні 1986 р. Ляшко очолював Республіканську урядову комісію з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
Герой соціалістичної праці (1985), кавалер шести орденів Леніна

Олександр Ляшко

1917 - утворена Українська партія соціалістів-самостійників (УПСС)

1918 - на конференції "спартакістів" та ліворадикальних груп німецької соціал-демократії в Берліні заснована Комуністична партія Німеччини.
До керівництва нової партії увійшли лідери лівого крила німецької соціал-демократії - Роза Люксембург, Карл Лібкнехт, Лео Йогіхес та ін.

1919 - червоні війська зайняли Катеринослав (нині Дніпропетровськ)

1919 - генерал Антон Денікін розпустив Особливу раду Півдня Росії, створивши свій уряд

1922 - утворено СРСР.
Таке рішення ухвалив I Всесоюзний з'їзд представників рад робітничих, селянських і червоноармійських депутатів, що відбувся в Москві. У форумі взяли участь 2215 делегатів (1727 - від Російської РФСР, 364 - від Української СРР, 91 - від Закавказької РФСР, 33 - від Білоруської РСР). Головою з'їзду був обраний Калінін, почесним головою - Ленін, відсутній через хворобу.
З'їзд затвердив декларацію і договір про утворення нової держави - Союзу Радянських Соціалістичних Республік - та обрав ЦВК СРСР

Карта новоствореного СРСР

1927 - відкриття Токійського метро. Перша лінія метрополітену завдовжки 2,2 км пов'язала станції "Асакуса" й "Уено".
Метрополітен Токіо став першим за межами Європи і Північної Америки

1927 - радянський хімік Сергій Лебедєв першим у світі розробив спосіб одержання синтетичного каучуку

1930 - у СРСР ухвалено постанову про присвоєння пільг ветеранам революції 1905 р.

1935 - у СРСР оголошено про скасування обмежень на вступ до вузів за соціальною ознакою

1941 - група військ Кавказького фронту у взаємодії з силами Чорноморського флоту висадила десант на Кримському півострові і після запеклих боїв зайняла міста Керч і Феодосія

1947 - Румунія проголошена народною республікою. Король Міхай повалений

1953 - у США надійшов у продаж перший кольоровий телевізор

1955 - президія ЦК КПРС утворила комісію для вивчення матеріалів про масові репресії проти членів і кандидатів у члени ЦК ВКП(б) та інших радянських громадян у період 1935-1940 рр.

1984 - відкрито станції Київського метрополітену "Червоноармійська" (нині "Палац Україна") і "Дзержинська" (нині "Либідська")

1991 - перша зустріч 11 глав держав-учасниць СНД у Мінську

1992 - відкрито станції Київського метрополітену "Славутич" і "Осокорки"

1993 - Ізраїль і Ватикан встановили дипломатичні відносини

1994 - відкрито станції Київського метрополітену "Позняки" й "Харківська"

1996 - відкрито станцію Київського метрополітену "Лук'янівська"

1997 - відкрито станцію Київського метрополітену "Печерська"

1999 - Конституційний Суд України оголосив неконституційними статті Кримінального кодексу, що передбачають смертну кару. Відповідне рішення КС датоване 29 грудня

2006 - о 6-й годині ранку у штаб-квартирі військової розвідки Іраку повісили Саддама Хусейна. Так було приведено у виконання вирок Вищого кримінального трибуналу країни. Одні з останніх слів колишнього лідера країни: "Хай будуть прокляті американці й перси!"


Цього ж дня тіло поваленого тирана доставили в рідне місто Тікріт для поховання.
Супротивники Саддама зустріли його страту з радістю (тим більше, вранці якраз почався Курбан-байрам - свято жертвопринесення. А прихильники влаштували вибух у шиїтському кварталі Багдада, внаслідок якого загинуло 30 осіб і 40 було поранено

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.