У Швейцарії відкрили пам'ятник Тадеушу Костюшку. ФОТО, ВІДЕО

21 жовтня у швейцарському м. Золотурні урочисто відкрили пам’ятник Тадеушу Костюшку.

Саме в цьому місті помер національний герой Польщі, Білорусі та США. На відкритті були присутні дипломати Білорусі, Польщі та Литви, директор садиби-музею Костюшка в Косові Іваневицького р-ну Білорусі Наталія Сушко, передає білоруська служба Радіо "Свобода".

Польський консул зачитав звернення від посла Якуба Кумаха по-білоруськи.

 

Посол дякував білорусам за подарований місту Золотурну пам’ятник Костюшкові. "Хотів би висловити надію, що це пам’ятник буде в майбутньому об’єднувати поляків,білорусів та інші народи-нащадки Речі Посполитої", — ішлося у зверненні.

Посол також підкреслив, що Польща з великою симпатією ставиться до повернення Тадеуша Костюшка в пантеон національних героїв Білорусі. "Нехай у майбутньому пам’ятає це ім’я кожен тиран, який би хотів поставити під сумнів незалежність і суверенітет кожної з наших країн", — наголосив пан Кумах.

Разом із пам’ятником установили також і меморіальну дошку з написом "Тадеуш Костюшко. 1746—1817. Від білоруського об’єднання у Швейцарії. 2017 рік" білоруською та німецькою мовами.

Таке формулювання стало результатом компромісу після конфлікту швейцарських білорусів та польського посла Якуба Кумаха. Польському дипломатові не сподобався напис на дошці "Сину Білорусі від вдячних співвітчизників". Також він пропонував обмежитися лише німецькомовним написом "Тадеуш Костюшко. 1746—1817".

Пам'ятник Костюшку в майстерні. Фото: nn.by

Білоруси наполягали, щоб на дошці обов’язково має бути згаданий фундатор пам’ятника, а сам текст продубльований білоруською. У назві організації-фундатора (Об’єднання білорусів Швейцарії) мало бути написано "Belarussische", а не "Weissrussische".

"Без допомоги громадських організацій,  фізичних осіб, їх листів і скарг це було б неможливо. А після того, як про скандал почали широко писати ЗМІ, втрутилося й МЗС Білорусі", — розповів голова Об’єднання білорусів Швейцарії Олександр Сапега у коментарі Радіо "Свобода".

 

Вирішити конфліктне питання допоміг керівник білоруської дипломатичної місії у Швейцарії Павло Мацукевич. Він організував зустріч діячів Об’єднання білорусів Швейцарії з мером Золотурну Куртом Флюри.

Сам пам’ятник установили ще 17 жовтня 2017 року. Загалом виготовлення та спорудження монумента обійшлося в 7 тис. євро. Третину суми покрив спонсор, знайдений завдяки Посольству Білорусі в Берні.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.