2 листопада 2010
Тексти

1938: угорські війська займають Ужгород і Мукачево

Внаслідок Мюнхенського договору Чехословаччина почала втрачати території - і уряд Карпатської України був змушений перенести столицю автономії в Хуст. Унікальна угорська хроніка.

Повітряна археологія: як я літав над улюбленим містом святого Володимира

Мешканці Білогородки закидали голову до гори, діти махали руками, а пілот від тієї уваги тільки нервував: раптом хтось поскаржиться куди не треба, і пояснюй потім, що ти здійснював аерофотозйомку у належному ешелоні!

Забутий журнал "Кіно". Про розквіт українського синематографу

"Таких технічних засобів, таких виробничих можливостей, які є в "Українському Голлівуді", ніде в Радянському Союзі більше немає. Та й за кордоном небагато фабрик можуть пишатися такою апаратурою і такими приміщеннями..."

Журнал "Кіно" - часи, коли українські фільми знімалися масово і з прибутком

У 1920-тих роках молода українська республіка продавала фільми за кордон і отримувала гроші в держбюджет. Головним галузевим журналом був "Кііно" - його редагував Микола Бажан.
Колонки

Ярослав Грицак: Нові дискусії про Голодомор. Подарунок для Партії регіонів

Ще кілька років тому говорити про голод як про геноцид вважалося ознакою поганого тону. Тепер так не є. Ті ж, хто критикує тезу про голод і геноцид, представлені істориками малознаними і з провінційних університетів
Коротко

Завтра розлючені кияни розкажуть чиновникам ЮНЕСКО про варварство забудовників

Міжнародній громадськості нагадають про "елітну" нерухомість на Гончара і плани багатоповерхівки на Пейзажній алеї - в охоронюваній зоні.

У Львові виставили нові документи про митрополита Шептицького

У вівторок у Львівському історичному архіві вперше були представлені численні документи про життя та діяльність митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Виставка, присвячена 145-річчю від дня його народження і 66-ї річниці від дня вічного спочинку.

Увага! Інформація про похорон Левка Горохівського

Панахида і прощання з Левком Федоровичем Горохівським, який спочив після короткої тяжкої недуги 1 листопада, відбудеться у церкві святого Миколая УГКЦ, що на Аскольдовій могилі, вул. Паркова, 1.

Анонс: перегляд польської кінодокументалістики - "Як ми зірвали залізну завісу"...

Центр польських та європейських студій НаУКМА у п'ятницю 5 листопада запрошує спільно переглянути документальні фільми Мирослава Хоєцького "Падіння імперії" та "Як ми зірвали залізну завісу".

У Варшаві збирають гроші на кладовища у Львові

1 листопада поляки вшановують померлих. Католицьке свято Всіх Святих, коли живі віддають шану померлим, у Польщі відзначають на державному рівні.

Митці-провокатори освятили в Києво-Печерській лаврі ікону Сталіна

31 жовтня українські та російські художники з арт-групи А.К.Т. і "Крадений хліб" пройшлися ходою по території Києво-Печерської лаври. Чому саме 31-го? Бо в цей день у 1961 році тіло колишнього вождя винесли з мавзолею.

Анонс: "Пам'ять як поле змагань у польсько-російсько-українському трикутнику"

3-4 листопада в Києві проходитиме міжнародна історична конференція "Пам'ять як поле змагань у польсько-російсько-українському трикутнику". Організатори - часописи "Україна модерна" та "Ab Imperio" за підтримки Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні та Посольства Польщі в Україні.

ЗАСТУПНИКОМ СОЛДАТЕНКА СТАВ ДОСЛІДНИК УПА

Янукович указом призначив Дмитра Вєдєнєєва заступником голови Українського інституту національної пам'яті.

В Росії встановили меморіальну дошку брату Андрея Шептицького

Архімандрит Української греко-католицької церкви Климентій Шептицький помер у Володимирському централі.