3 листопада 2010
Тексти

Левко Горохівський: "Будувати набагато важче, ніж стріляти. Я також можу стріляти"

"Я вирішив, що Україна повинна стати самостійною державою, але має будувати комунізм... На мене донесла колега по роботі... Ми вважаємо себе елітою і вчимо людей, хоч насамперед мали б починати від себе...".

2001-2008: Посол РФ в Україні Віктор Черномирдін про руки, які тягне Росія

"Ніякі руки ми нікуди не тягнемо, а тягнемо тільки з добром, в тому числі і для України. Коли важко, ми завжди протягнемо - те, що треба і скільки треба".

Прокурор Абраменко. За СРСР репресував, тепер досліджує репресії

Звична для сучасної України історія: учора він таврував "отщепенцев-антисоветчиков", а сьогодні закликає засудити Сталіна. "...Выкинул мой паспорт при обыске и говорит: Он ему больше не понадобится".

Юрій Горліс-Горський, "Холодний Яр". В полон тут не брали

Документальний роман про одну з найгероїчніших сторінок нашої історії минулого століття. Про козацьку Холодноярську республіку, як від малого до старого піднялася на боротьбу з окупантом і ворогові не було пощади. "В Холодному Яру полону немає"...
Колонки

Ігор Голод: Фальсифікаціям - ні. Про трипільську культуру та "арійство"

Чехи, які доклалися до створення фальшивих історичних документів, зреклися цих підробок. А ми досі воюємо за допотопні цінності, кажучи "Усі, хто не вважає трипільців та аріїв українцями, – зрадники нашої нації!"
Коротко

Поляки звинуватили Росію у псуванні записів з літака Качинського

Дослідження даних "чорних скриньок" літака Ту-154 президента Польщі Лєха Качинського, який розбився в квітні під Смоленськом, неможливо завершити через сторонній шум, який з'явився після роботи російських фахівців з бортовими самописцями.

Закарпатські угорці розділилися щодо перейменування Берегова на Береґсас

У найбільшому угорському місті України голоси місцевої громади щодо перейменування поділилися майже порівну. При цьому на референдум прийшло менше половини громадян.

Візит чиновників ЮНЕСКО супроводжувався бійкою

Охорона Лаври не пустила телеканали до міжнародних експертів, а Нацкомісія у справах ЮНЕСКО сплутала скандального забудовника з громадськістю?

Анонс на сьогодні! 40 років пісні "Червона рута"

Українська книгарня "Смолоскип" запрошує відвідати вечір, присвячений 40-річчю пісні "Червона рута".

Помер Віктор Черномирдін

Колишній посол РФ, один із творців імперії "Газпрому" і екс-глава уряду в Україні дуже переживав смерть дружини, яка померла в березні цього року після тривалої хвороби.

У Києві буде пам'ятник Клименту Охридському. А вулицю Петлюри не перейменують

Монумент учню Кирила і Мефодія, якого деякі дослідники вважають одним з творців кирилиці, планують встановити в районі Михайлівської площі.

Служба зовнішньої розвідки розсекретила документи про нацистську окупацію

Радянська розвідка завчасно інформувала Сталіна і вище командування Радянської Армії про підготовку гітлерівської Німеччини до нападу на СРСР.