6 листопада 2020
Тексти

Як нацисти та комуністи у Європі книжки крали

Об одинадцятій ночі 10 травня 1933 року на площі Опенплац у Берліні та ще в 90 різних містах Німеччини палали книжкові багаття, організовані студентськими спілками за підтримки НСДАП. Книжкові вогнища сформували нацистам репутацію "культурних варварів" та стали могутньою метафорою культурного знищення, що затьмарила інший, більш неприємний факт — нацисти робили набагато більше, ніж просто знищували книжки — ними також керувала фанатична одержимість колекціонувати та володіти знаннями.
Коротко

Невідомі прибрали прізвище нардепа від пам'ятника жертвам Голодомору під Харковом

У п'ятницю вдень, 6 листопада, група людей більш ніж з десяти чоловік прибрала напис "Фельдман еко-парк", яку раніше встановили на тлі пам'ятника жертвам Голодомору. Відповідні відео з'явилися в соціальних мережах. Керівник харківського "Нацкорпусу" говорить, що напис прибрали "невідомі патріоти".

Біля Меморіалу жертвам Голодомору Фельдман Екопарк побудує каплицю

На території Фельдман Екопарк, що розташований поруч із Меморіалом жертвам Голодомору, буде побудований історико-культурно-освітній комплекс, частиною якого стане православна каплиця для поминання пам'яті невинних жертв.

У Харкові відкрили погруддя полковнику УНР Болбочану

Пам’ятник-погруддя полковнику УНР Петру Болбочану відкрили у військовій частини №3017 Східного оперативно-територіального об’єднання Нацгвардії в Харкові.

Зеленський – про звільнення Києва: Ніколи не забудемо страшну ціну, сплачену предками

Президент Володимир Зеленський переконаний, що ніколи не забудеться страшна ціну, заплачена предками за визволення Києва від нацистських окупантів 1943 року.

В Україні 300-річчя від дня народження Сковороди відзначать на державному рівні

Верховна Рада ухвалила постанову "Про відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Савича Сковороди" (№4084).

Словаччина визнала Компартію ЧССР злочинною організацією

Парламент Словаччини 4 листопада ухвалив поправки до законодавства, згідно з якими заборонено називати вулиці та інші громадські простори іменами представників комуністичного, фашистського і нацистського режимів. Також забороняється розміщувати на пам’ятках та меморіальних дошках символіку цих режимів.

Ткаченко направляє примірники «Справи Василя Стуса» у бібліотеки

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив, що вже отримав замовлену частину накладу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" і найближчим часом відправить примірники до бібліотек.