10 грудня 2010
Тексти

Народження української бюрократії. Як еліта Гетьманщини стала імперськими чиновниками

У XVIII сторіччі жодної окупації України не відбулось, просто еліта козацької держави перейшла на службу імперії, створивши кістяк нової бюрократичної машини. На наступні десятиліття влада була сконцентрована в руках кількох десятків родин, що створило грунт для тотальної корупції.

Стус і Нобель. Демістифікація міфу

Детектив. Справжній детектив - з убивством наприкінці. Так виглядає фінал історії про номінування українського поета і політв'язня Василя Стуса на Нобелівську премію з літератури 1985 року... Назавжди актуальна тема.
Колонки

Дмитро Шурхало: Спадок хана Батия

770 років тому в Києві сталася небуденна подія. Військо хана Батия взяло штурмом теперішню столицю України , а тоді - володіння галицько-волинського князя Данила. Взагалі, Київ бачив багато завойовників, але Батий цілком міг би отримати гран-прі за величність заходу та спричинені руйнівні наслідки.
Коротко

У Литві заборонено розкидати сніг лопатами з комуністичною символікою

Заборона на демонстрацію радянської та нацистської символіки діє в Литві з 2008 року. Поза законом були оголошені, зокрема, прапор СРСР і радянські символи: серп і молот і червона п'ятикутна зірка.

Історію ОУН тепер можна повісити на стіну (+ карта)

Історію Львівського університету замовчують через конфлікти в минулому - польський професор

Про історію сучасного Львівського національного університету ім. Івана Франка зараз не пишуть, бо для поляків він був найсхіднішим бастіоном польськості, а для українців - аргументом на користь легітимності власних культурних і політичних прав та свобод.

Інститут національної пам'яті фактично ліквідовано - думка Центру досліджень визвольного руху

Від учора Інститут нацпам'яті в Україні ліквідований юридично і фактично. Адже "перетворення" Інституту нацпам'яті на науково-дослідну установу - це ліквідація єдиного органу влади, відповідального за формування державної політики національної пам'яті.

Британські студенти напали на статую Черчілля і символічну могилу бійців Першої світової

Під час учорашніх протестів британських студентів проти підвищення плати за навчання постраждали історичні монументи в центрі Лондону.

ЯНУКОВИЧ ПЕРЕДАВ ІНСТИТУТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ'ЯТІ УРЯДУ

Інститут став не президентською, а урядовою структурою.