12 червня 2019
Тексти

12 червня в історії

1667
- французький лікар Жан-Батіст Дені зробив перше успішне переливання крові


1918
- українські більшовики Мануїльський і Раковський підписали умови прелімінарного миру з Українською Державою, очолюваною гетьманом Скоропадським


1920
- офіційне відкриття Панамського каналу


1990
- I з'їзд народних депутатів РРФСР ухвалив Декларацію про державний суверенітет РРФСР

Колонки

Костянтин Богуславський: Як Сталін призначав «ворогів народу» на посади катів

15 людей з-поміж 16, призначених Сталіним, виявилися «ворогами народу». Виходить, що наступним треба було розстріляти Політбюро на чолі зі Сталіним. Як можна пояснити, що вони призначали на головні каральні посади людей, 94% яких були ворогами?
Коротко

Парламентська комісія Латвії схвалила заборону публічного носіння форми СРСР і Третього Райху

Сьогодні, 12 червня, комісія Сейму Латвії з прав людини та суспільних справ у третьому читанні схвалили поправки до законодавства, які забороняють носити уніформу армій тоталітарних режимів на громадських заходах. Зокрема, зоборона поширюється на однострої Червоної армії.

Книгу «Степан Бандера» презентували в Івано-Франківську. ФОТО

Сьогодні, 12 червня в Івано-Франківську історик та громадський діяч Микола Посівнич презентував книгу — «Степан Бандера».

Перші сцени фільму «Інший Франко» вже знімають у Києві. ФОТО

У Києві розпочалися зйомки історичної біографічної драми «Інший Франко». В основі сюжету – історія молодшого сина письменника Івана Франка – співзасновника Пласту, авіатора Української Галицької армії, згодом депутата Верховної Ради УРСР, який загинув під час перших днів німецько-радянської війни, імовірно від рук НКВД.

АНОНС: Центр історії Вінниці запрошує на екскурсію-вікторину до Вінницьких катакомб

15 червня в суботу Центр історії Вінниці проведе інтерактивну екскурсію-вікторину підземеллями костелу капуцинів.

«Полум'я братерства». Українські та польські скаути вшанують солдатів Армії УНР у Польщі. ВІДЕО

14 серпня о 18.00 польська та українська молодь збираються запалити «Полум'я братерства» на могилах українських військових, які в 1920 році в союзі з Військом Польським воювали проти Червоної армії.

Петицію до влади Нової Зеландії визнати Голодомор підписало майже 6 тисяч осіб

Петиція до парламенту й уряду Нової Зеландії із закликом визнати Голодомор 1932-1933 років актом геноциду українського народу вже набрала 5876 підписів.

АНОНС: Дні Яцека Куроня пройдуть у Львові

15–16 червня, українські та польські друзі Яцека Куроня — львів’янина за походженням та великого друга України — проведуть низку заходів, об’єднаних назвою «Дні Яцека Куроня у Львові». Дні приурочені до 15-х роковин із дня його смерті, 17 червня 2004 року.