14 січня 2013
Тексти

"Сучасні тенденції музейної справи". Лекція Давіда Лордкіпанідзе. ВІДЕО

Директор Національного музею Грузії розповідає про те, як удалося перетворити занепалі пострадянські структури в успішний заклад. Музей радянської окупації, піар країни через виставки... Легендарні грузинські реформи на реальних прикладах.

1990: Михайло Горинь виступає на ІІ-му з'їзді Народного Руху

Доля ключових фігурантів ІІ-го з'їзду НРУ склалася по-різному. Іван Драч зараз є членом гуманітарної ради при Януковичі. Олександр Лавринович - міністр юстиції. Михайла Гориня поховають 15 січня у Львові.
Коротко

У Криму знайшли багатий скарб часів Боспорського царства. ФОТО

Більше 200 монет (в основному бронзових), а також різні предмети із золота, срібла та бронзи, ювелірні прикраси і скляні посудини виявлені на розкопках стародавньої фортеці Артезіан в Криму під Керчю.

Колесніченко знову піариться на "фашизмі"

"Регіонал" Вадим Колесніченко вважає, що законопроект, який передбачає екзамен з української мови для претендентів на держпосади, суперечить міжнародним зобов’язанням України.

У Києві презентують книгу-календар "Рік української історії"

Книгарня "Є" та видавництво "Богдан" запрошують на презентацію книжки Віталія Пономарьова "Рік української історії. Календар-довідник".

Лувр відкриє ще одну філію - тепер в Еміратах

Філію знаменитого музею Лувр побудують в столиці ОАЕ Абу-Дабі до 2015 року, вартість проекту складає понад 2,4 млрд дирхамів ($ 657 500 000). Контракт на будівництво виграла група компаній на чолі з еміратською Arabtec.

АНОНС: посол Куби розповість про досягнення революції 1953-1959 рр.

Його Превосходительство Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Куба, пан Ернесто Антоніо Сенті Даріас, дасть конференцію з нагоди 55-ої річниці Кубинської Революції.

ПОЛЬСЬКИЙ ЧИНОВНИК НЕ ГОВОРИВ ПРО "ОБОПІЛЬНІ ЕТНІЧНІ ЧИСТКИ". Спростування

Українська редакція Польського радіо спростовує своє попереднє повідомлення, де було процитовано керівника Інституту національної пам'яті Польщі Лукаша Камінського, який покладав відповідальність за Волинську трагедію і на УПА, і на Армію Крайову.

Помер політв'язень Павло Скочок

12 cічня помер учасник правозахисного руху і в'язень радянської каральної психіатрії Павло Скочок.

У Києві говоритимуть про "національний панєвропеїзм" 1500-х років

На Банковій до 500-річчя Станіслава Оріховського прочитають лекцію "Станіслав Оріховський та український римо-католицизм як національний панєвропеїзм XVI століття".

Музей Олександра Невського відкрився в Переславлі-Заліському

Єдиний в Росії музей, присвячений Олександру Невському, відкрився напередодні Нового року в Переславлі-Заліському. Він розташований навпроти Горицького монастиря.

Завершено зйомки фільму про "розстрільний" з'їзд кобзарів. ФОТО

Режисер Олесь Санін завершив зйомку художнього фільму "Поводир, або Квіти мають очі". В основу сюжету - історичний міф про 200 кобзарів, яких у 1934 році нібито запросили на з'їзд Академії Наук до Харкова, а замість цього вивезли у ліс і розстріляли.

Під Полтавою відкрили музей автора українського Тризуба

У селищі Опішня (Зіньківський район Полтавської області) відкрили музей родини художників Кричевських, до якої належав відомий архітектор живописець і графік Василь Кричевський.

У фінал виборів президента Чехії вийшов нащадок старовинного роду

Згідно з результатами перших загальнонародних виборів президента в Чехії, у другий тур вийшло двоє кандидатів: колишній прем'єр-міністр Мілош Земан (24% голосів), і віце-прем'єр і міністр закордонних справ Карел Шварценберг (23%).