15 січня 2013
Тексти

Не тільки цифри. Що відбувається з історичною наукою у вишах України

На 1990 рік у вишах Української РСР існував 21 факультет, де спеціалізацією була "історія". Зараз їх - майже 60. Через недолугу державну політику в галузі освіти, 74% випускників державних історичних факультетів не працюють за спеціальністю.
Колонки

Джон-Пол Химка: Відповідь Юрію Шимку

...Також неправдою є те, що я намагався відмінити лекції Забілого. На жаль, останнім часом у моєму житті доволі часто буває, що проОУНівські елементи тиснуть на організаторів моїх лекцій. Такого я не бажаю нікому іншому. Лист п. Шимка й інші нещодавні напади на мене з боку бандерівців є повні подібного невігластва і брехні.
Коротко

В Естонії знайшли викрадача музейної банки з фекаліями

В Естонії розкрили скандальну крадіжку, вчинену восени 2012 року. Тоді з Тартуського художнього музею був викрадений фрагмент інсталяції Яана Тоомика - скляна банка з фекаліями.

Скульптури Пінзеля не повернуться до музею, поки там не поремонтують дах

24 лютого останній день виставки скульптур Йогана Георга Пінзеля у Луврі. Тому з 26 лютого до 1 березня експерти-реставратори з України експозицію демонтують та запакують скульптури у спеціальні ящики для перевезень - повідомив головний хранитель фондів Львівської галереї мистецтв Ігор Хомин.

Київський режисер за свій рахунок зробив рекламу волинському музею

Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки нині має рекламу на біл-борді в центрі Луцька. Рекламу за власний кошт і з власної ініціативи оплатив київський режисер, Андрій Приймаченко.

У Сахарі знайшли перську армію, зниклу 2,5 тисячі років тому. ФОТО

У пустелі Сахара знайшли останки армії перського царя Камбіса II. На думку італійських археологів, це відкриття стало першим науковим підтвердженням історії, яка раніше була тільки легендою.

СБУ поповнює колекцію Центрального музею Тавриди. ФОТО

До Центрального музею Тавриди керівництво СБУ в АРК передало старовинні артефакти, які були вилучені під час незаконного перевезення через державний кордон України. У музейний фонд були передані старовинні монети, холодна зброя та унікальні предмети побуту минулих століть, які за висновком експертизи є культурно - історичною спадщиною і не підлягають вивезенню за кордон.

Фільм про порятунок дипломатів США від революції в Ірані отримав премію. ВІДЕО

Фільм про тріумф ЦРУ над іранськими революціонерами 1979-го року здобув кінонагороду "Золотий глобус". Режисер Бен Аффлек говорить про "сталінський режим" у нинішньому Ірані. В Тегерані незадоволені й хочуть зняти свою версію подій.