14 листопада 2010
Тексти

"Українські зошити" - французький комікс про Голодомор і ностальгію за СРСР

"Це занурення в історію ХХ століття потрібне, щоб краще зрозуміти пострадянські країни, які зараз відкриваються для себе самих... Мало хто знає про страшну трагедію українського народу, який голодував з волі однієї людини".

Несподіваний фільм про велику війну. Нова битва за Брестську фортецю

Обіцянку самовпевненого Нікіти Міхалкова «наздогнати й перегнати» Спілберга виконали продюсер драми «Брестська фортеця» Ігор Угольников та режисер Олександр Котт. На екрани вийшла кіносага про патріотизм без зайвого агітпропівського рафінаду - просто війна й людська доля.
Колонки

Вахтанг Кіпіані: Радянська преса на сконі комуністичного віку

Брав у бібліотеці книгу заради інформації, якої в Інтернеті не знайти. Видання «Печать в СССР в 1990 году: Статистический сборник» (НПО «Всесоюзная книжная палата», «Финансы и статистика», Москва). Оскільки наступного року Союзу не стало - по факту - це був останній том серії, яка виходила кілька десятиріч.

Степан Бандера: Спочатку Межигір'я, а перепоховання Бандери - згодом

Онук провідника ОУН Степана Бандери - про ініціативу перепоховати на Батьківщині його легендарного діда. "Раджу українцям зараз думати більше про Межигір'я, а не Бандеру, аби їхнє життя покращилося вже сьогодні".
Коротко

Російські українці: відкриття української школи у Москві поки що є безперспективним

"Сама українська діаспора повинна не просто висловлювати бажання давати дітям освіту рідною мовою, але й підкріплювати його реальними діями. Для початку потрібно з’ясувати, скільки дітей готові піти в таку школу".

У Дніпропетровську повторно вшанували пам'ять 11 тисяч убитих нацистами євреїв

Меморіальну дошку з написом "Це - страшне місце" встановили на ЦУМі, на місці розбитої невідомими особами таблички.