16 листопада 2010
Тексти

Подарунок на день народження. Як виглядали доповідні КГБ 1970-их

Я уявляю, як її листи кілька десятиліть пролежали в пакунку з назвою "речові докази до справи №…". І з тих листів не повилітали засушені квіти й листочки — романтичні знаки уваги і пам’яті... Скани документів КГБ УРСР.

Кохання під час Першої світової війни. Три родинні історії

Скільки б не переписували історію, приватне життя не можна сфальсифікувати. ...Шабля, з якої зробили косу, одна золота сережка і руки закоханого, прикипілі до одвірка – це теж історичні факти, хіба ні?

Професор Стенфорду про "сталінські геноциди". Голодомор - тільки один із них

Противники версії про геноцид розмахують таким "козирним" аргументом, як те, що голод був не лише в Україні. Цей аргумент насправді нічого не спростовує. Радше навпаки - показує розмах злочинів комуністичного режиму. Геноцид був не один.

Спільний російсько-український підручник означає: Україна - це Росія

Росія не визнає нічого в українській історії, що руйнує міф про тисячолітні "братні відносини" двох народів. Як у мазохістський спосіб інтерпретував Солдатенко: "Героєм України не може бути людина, яка воювала проти Росії і Радянського Союзу".
Коротко

В Сербії знайшли знаряддя праці - схоже, найдавніші у світі

У Сербії виявлено мідні знаряддя праці, вік яких оцінюється в 7,5 тис. років. Якщо це сенсаційне відкриття буде визнано світовим науковим співтовариством, початок використання людиною металу доведеться відсовувати в глиб часів.

В Помпеях завалився тренувальний центр гладіаторів

Музейний комплекс у Помпеях працює у звичайному режимі, але міністр культури Італії заявив, що обрушитися можуть й інші будинки - усім їм по 2 з гаком тисячі років.

Чеський підручник з історії для 9 класу: ось як пишуть про Голодомор

"Неврожай, що про нього ви читали в основному тексті, не міг би спричинити голодомор, якби більшовики не вивезли з сіл практично все збіжжя та харчі".

Табачник заборонив учитися за підручником декана юрфаку університету ім.Шевченка

Там є кілька речей, які викликають острах у будь-якої нормальної людини. Там пишеться про те, що росіяни й українці відрізняються в розумовому, етнічному та генетичному сенсах!"

Наші політики все більше люблять насильство. Тепер хочуть побити Табачника

Кендзьор вважає, що Табачник ігнорує історичні аргументи і факти, що суперечать його точці зору, і переконувати його необхідно іншими способами - синцями "під правим і лівим оком".

Львівська облрада віддала замок XVI століття у концесію приватному підприємцю

Зруйнований замок XVI -XVII століть у Старому селі, що на Львівщині, обласна влада віддала в оренду майже на 50 років львівському підприємцеві. Це уже друга пам’ятка архітектури в області, яку передали у приватні руки.

Рід Бандер продовжився - у провідника ОУН народився правнук

Степан по лінії діда — нині останній чоловік, що носить прізвище Бандера. Але дітей досі не мав. Тепер у нього народився син - Андрій.

Херсонський губернатор без вказівки Януковича не вшановуватиме жертв Голодомору

Голова Херсонської обласної державної адміністрації Микола Костяк вважає, що День пам`яті жертв Голодомору необхідний, проте "не такий помпезний, як раніше".

УРЯД ПЕРЕДУМАВ ВИГАНЯТИ МУЗЕЇ З ЛАВРИ ЗА ДВА ТИЖНІ

В Міністерстві культури та туризму запевняють, що жоден музей з території Києво-Печерської Лаври не буде відселений, поки йому не знайдуть інше відповідне приміщення.