20 травня 2013
Тексти

Як православний шляхтич Кисіль мирив козаків із поляками

Адам Кисіль прагнув повернути лад, що існував на українських землях перед Хмельниччиною, коли шляхта була панівною. Але хотів надати впливу руській православній шляхті, до якої сам належав. Це метання між двома таборами призвело до логічного фіналу: "і від поляків я маю біду, і від своїх – русинів – також".
Коротко

У Софії Київській відкривається грандіозна виставка про Київську Русь

Напередодні святкування 1025-річчя Хрещення Русі Національний заповідник "Софія Київська" відкрив виставковий проект "Київська Русь. До 900-річчя вокняжіння Володимира Мономаха".

Лекція Тамари Гундорової про Харків - місто Хвильового. ВІДЕО

Літературознавець і культуролог, заввідділу теорії літератури Інституту літератури НАНУ Тамара Гундорова прочитала в Харкові лекцію "Харків і степ: запашне місто Хвильового".

У Рівному відкрили перший у місті приватний музей ковальства. ФОТО

Ніна Крока, директор приватного підприємства з Рівного, за власні гроші відкрила в офісній будівлі фірми на вулиці Курчатова, 18-а музей ковальства. На газоні у дворі підприємства встановлено більше десятка різних металевих фігур.

Виходить книга "українського австрійця" про ГУЛАГ

У Чернівцях виходить друком роман колишнього чернівчанина про табори ГУЛАГу.

АНОНС: "Істправда" на ZIK - про дисидента Валерія Марченка та Львів, який втрачаємо

21 травня у програмі "Історична правда з Вахтангом Кіпіані" мова йтиме про прикрий стан справ зі збереженням пам'яток у центральній частині Львова, а також буде показано документальний фільм "Хто Ви, містер Джекі?".

"Магарач" відроджує Музей виноробства

Національний інститут винограду і вина "Магарач" готується відкрити в своїй будівлі музей виноградарства та виноробства. Тут розмістять цінні раритети XIX і XX століть, які пов'язані з історією "Магарача".

У Львові розповіли про депортацію кримських татар

Вперше в Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", розташованому у колишній катівні КГБ і гестапо, було порушено тему депортації кримських татар.

У Вінниці й Черкасах розкажуть, про що можна дізнатися в архівах КГБ

Історики та експерти з доступу до архівів Центру досліджень визвольного руху проведуть у Вінниці та Чернівцях публічну лекцію на тему "Про що розповідають архіви КГБ?".

У КИЄВІ ПРЕЗЕНТУЮТЬ НОВУ КНИГУ ТИМОТІ СНАЙДЕРА

Книгарня "Є" та видавництво "Дух і Літера" запрошують на презентацію українського перекладу книжки історика Тимоті Снайдера "Перетворення націй".

Чехи перетворили ядерний бункер на Музей холодної війни. ФОТО

Поблизу чеського села Мішов у колишньому сховищі ядерних боєголівок для радянських ракет відкрився музей холодної війни.