20 грудня 2019
Тексти

Недооцінений отаман

Василь Тютюнник командував Армією УНР двічі – у липні-вересні та у листопаді 1919 року. До того був начальником Штабу Армії УНР. Кар’єру в українській армії розпочав зі звання капітана. Євген Маланюк сказав, що "Василь Тютюнник – повний, нескалічений Українець".

20 грудня в історії

1192
король Англії Річард Лев'яче Серце потрапив у полон до герцога Австрійського Леопольда V по дорзі додому з ІІІ Хрестового походу


1868
у Львові засновано українське товариство Просвіта


1917
утворена Всеросійська надзвичайна комісія (ВЧК)


1989
американські війська вторглися в Панаму і скинули режим генерала Мануеля Нор'єги

Коротко

Путін заявив, що українців вигадав "граф Потоцький"

Президент Росії Володимир Путін під час щорічної підсумкової пресконференції неодноразово говорив про близькість росіян та українців і назвав своє бачення, хто є автором української ідентичності.

АНОНС: Лекція «Щедрик»: Петлюра vs Голлівуд»

Як український «Щедрик» Миколи Леонтовича потрапив за кордон? Хто спродюсував мистецьку інтервенцію «української весни»? Чому Україна не сьогодні розпочала культурно-інформаційну протидію російській пропаганді в світі і чи не була вона більш успішною 100 років тому?

АНОНС: Лекція «Українські лицарі в Америці»

Як склались долі лицарів Залізного Хреста «За Зимовий похід і бої»? Хто лишився в Україні, а хто пішов у табори інтернованих та на еміграцію? Історії лицарів, які виїхали до Америки: історії успіху та забуття.

Історики створять 3D-моделі затонулих у Дніпрі човнів XVIII століття. ВІДЕО

Гідроархеологи протягом тижня досліджували на дні Дніпра дубель-шлюпки, що затонули в 1739 році, і вже за кілька днів представлять їх 3D-моделі.

Маніфест засновника сучасних Олімпійських ігор продали за майже $9 млн

Оригінальний олімпійський маніфест, що описує основи сучасних ігор, побив світовий рекорд найдорожчого спортивного памʼятного предмета, проданого на аукціоні.

На Львівщині 2020 стане Роком митрополита Шептицького, родини Лип і Вишиваного

18 грудня, відбулося засідання постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та засобів масової інформації.

У Польщі в посилці з Києва виявлено меч бронзової доби

Артефакт знайшли представники Краєвої податкової адміністрації регіону Підкарпаття.

У Києві вулицю Маршала Гречка перейменували на честь гетьмана Івана Виговського

Також нові назви отримали вулиці Подвойського та Івана Шевцова у Шевченківському районі, та вулиця Горького у Деснянському.