25 січня 2011
Тексти

"Корни и корона. Очерки об Австро-Венгрии: Судьба империи"

Автори писали не некролог "центральноєвропейської Атлантиди", але її біографію - не закінчену і сьогодні. "Великі імперії не вмирають... Вони лише засипають на час". Це означає, що імперія Габсбургів одного разу прокинеться?..

Діти підпілля: недитяча гра у війну

По селах квартирували повстанські відділи - а хлопчаки із захопленням спостерігали за УПА і розпочинали свою гру. Діти приглядалися до поведінки бійців, їхнього одягу, зброї, вправ і відтворювали побачене в забавах.
Колонки

Ігор Гошовський: Шість епізодів родинної історії

"Мене брали всі "свої", хоча б один НКВДист був присутній", - згадувала бабуся. Довелося їй відпахати 10 років на лісоповалі в Красноярському краї, та ще й рік попрацювати на будівництві: пустеля Гобі, 40 градусів морозу, крижаний вітер. Дали кірки і наказали рити собі землянки. Жесть, одним словом.

Анна Яблонська: Про Прометея та Бухенвальд

"Досвід поколінь нічому нас не вчить. Це казки, що з молоком матері ми всотуємо пам'яит віків, - нічого ми не всотуємо, крім кальцію та ніжності..." Анна загинула 24 січня 2011 року під час теракту в московському аеропорту "Домодєдово".
Коротко

Підприємці Черкащини хочуть встановити пам'ятник Бандері, міська влада не проти

Районна спілка підприємців Тальнівського району виступила з ідеєю встановити пам'ятник провіднику ОУН Степанові Бандері.

Анонс: публічна лекція "Дитина та імперія"

Сайт Polit.ua запрошує на відкриту лекцію відповідального секретаря журналу "Україна модерна", кандидата історичних наук (Східноукраїнська філія Міжнародного Соломонового університету) Володимира Маслійчука

Російський автор спільного підручника: УНР була "під повним патронатом Німеччини"

"По історичній лінії" в минулі роки в Україні було зроблено багато такого, з чим російські академічні історики не могли погодитися.

Галичани хочуть демонтувати всі пам’ятники Сталіну і Леніну

У Львові, Тернополі та Івано-Франківську розпочали збір підписів під листом до президента з вимогою демонтувати в Україні усі пам’ятники Леніну, Сталіну, Косіору та іншим особам, причетним до організації і здійснення Голодомору та репресій в Україні.

Анонс: телеміст "Київ-Москва" до Міжнародного дня Голокосту

26-го січня, в середу, об 11 00 в представництві РІА Новини в Україні (вул. Станіславського, буд.3, оф. 50) відбудеться відеоміст Москва - Київ під назвою "Щоб пам'ятали..."

З України намагалися вивезти старовинний хрест і годинники (ФОТО)

Митники попередили спробу вивезення з України трьох старовинних годинників.