27 жовтня 2010
Тексти

Микита Хрущов на обкладинках американських журналів

Перший секретар ЦК КПРС "дорогой Никита Сергеевич" Хрущов був доволі популярним персонажем американської преси другої половини 1950-х - початку 1960-х рр.

Згадай. Вшануй! Мартиролог розстріляних під Сандармохом

27 жовтня 1937 року в сосновому лісі неподалік міста Мєдвєж'єгорськ почали звучати постріли у політичних бранців з так званого "соловецького етапу". Разом їх було 1111. Близько половини - росіяни, 163 українці, 135 євреїв, 40 білорусів, 31 німець, 30 поляків...

"Я звинувачую Німеччину". Промова Івана Дем'янюка у німецькому суді

"Німеччина використовує мене, щоб відвернути увагу від військових злочинів, учинених німцями, щоб неправдиво проголосити – мовляв, справжніми злочинцями були українці та інші європейські сусіди нацистів".

Жовква під Львовом: могила лицаря, який завоював Москву

Чутки про гетьмана Жолкєвського рознеслися по Московії, і практично вся країна присягнула польському королевичу Владиславу на вигідних умовах: держава зберігала фактичну незалежність, католицька проповідь заборонялася, лише для короля та війська дозволялося звести костел у Москві.

Зневажений герой. До 90-ліття легендарного кримськотатарського льотчика Амет-хана Султана

Російські організації Криму не хочуть, щоб аеропорт носив ім'я радянського аса Амет-хана Султана, а пропонують назвати повітряні ворота Сімферополя на честь... князя Григорія Потьомкіна. Тільки б не кримський татарин!

1240-1795: Геополітична конкуренція Литви, Польщі і Московії - інфографіка

Посібник з історії для лінивих: за пару хвилин ви побачите, як змінювалися території трьох провідних держав Східної Європи - від монгольського вторгнення у Київську Русь до розподілу Польщі.
Колонки

Ірина Магдиш: Львів. Аеропорт "Пінзель". А раптом вдасться?

У світі існує традиція давати імена аеропортам. Імені Шопена у Варшаві, Шарля де Голля - у Парижі, Бен-Гуріонам- у Тель-Авіві. То чому б відновлений Львівський аеропорт - повітряні ворота до Західної України - не назвати іменем Пінзеля?
Коротко

На юридичному факультеті Київського університету розвели русофобію та поганство

"Русский язык формировался в тесной связи с языками угро-финских народов. Он является очень убогим, и нехватка лексикона компенсируется нецензурной лексикой. В то же время украинский язык в любом селе, не зацепленном русификацией, поражает своим богатством и красотою".

Директор заповідника "Херсонес": монахи хочуть забрати у нас ще й землю

Директор Херсонського історичного заповідника Леонід Марченко повідомив, що православна церква хоча заволодіти частиною музейної території.

ТАБАЧНИК: БУДЕ СПІЛЬНИЙ ІЗ РОСІЄЮ ПОСІБНИК ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ ІСТОРІЇ

Під час засідання підкомітету з питань гуманітарного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії прийнято рішення про створення робочої групи у складі вчених-істориків України та Російської Федерації з підготовки навчального посібника для вчителів історії.

Російсько-німецьке кіно про 90-річного "нациста" на прізвище Дем’янюк

Поки в Німеччині триває, без надії бути завершеним, процес за звинуваченням колишнього охоронця концтабору «Собібор», 90-літнього Джона (Івана) Дем’янюка у злочинах проти людяності, у Москві вже знають – хто є who.