30 грудня 2010
Тексти

Підсумки-2010: події року, які можуть потрапити у підручники історії

Регіонали показали опонентам і суспільству, що найкращий спосіб вирішення проблеми – насильство. І це, напевно, одна з найголовніших подій року, який минає – зростання взаємної, чистої і незамутненої ненависті.

1960: "Сегодня он играет джаз, а завтра Родину продаст"

Радянський пропагандистський фільм про те, до чого призводить захоплення імпортною музикою, одягом і ресторанами. А також про людей, котрі з цим злом борються - про добровільних народних дружинників.

Back in the USSR

30 грудня 1922 р. було створено Союз Радянських Соціалістичних Республік. Досвід каже, що це не був ніякий "союз" рівноправних, а централізована імперія. Влада Рад була фікцією, яка прикривала всевладдя партії та КГБ. Соціалізм був геть антилюдський. Згадаймо, як воно було - від зубної пасти "Поморін" до розбирання автомата на швидкість і дорогого Михайла Сергійовича...

Дмитро Табачник: "Знаменитый украинец" блакитної крові

Ющенківці нібито пропонували нинішньому міністрові залишитись в уряді за один лише вихід на Майдан з помаранчевою стрічкою. Та він як людина з "офіцерськими поняттями про честь і вірність" відмовився...
Колонки

Ярослав Грицак: Страсті за Бандерою

Під таким заголовком київське видавництво "Грані-Т" випустило у світ кілька днів тому свою нову книжку. Не знаю, чи вона буде добрим подарунком під ялинку - але певен, що вона повинна знайти свій шлях до книжкової полички кожного інтелігентного читача чи читачки, незалежно від того, як він чи вона ставиться до Степана Бандери.
Коротко

Огризко: в очах Кремля Україна - "историческое недоразумение"

Ставлення в Кремлі до України за ці 20 років ніяк не змінилося. У їхніх очах ми були і залишилися "хохлами", таким собі "історіческім недоразумєнієм", яке треба пошвидше виправити.

У катастрофі під Смоленськом винуваті організатори польоту і російський диспетчер

Рішення посадити літак Ту-154 Президента Польщі Леха Качинського у Смоленську за поганих погодних умов приймав не капітан борту Аркадіуш Протасюк.

Для кримських учителів історії видали посібник про ОУН-УПА

У Севастополі тиражем в 300 екземплярів видано книгу "ОУН-УПА. З ким і проти кого вони воювали", яка адаптована спеціально для мешканців Криму.