Спецпроект

Підсумки-2010: події року, які можуть потрапити у підручники історії

Регіонали показали опонентам і суспільству, що найкращий спосіб вирішення проблеми – насильство. І це, напевно, одна з найголовніших подій року, який минає – зростання взаємної, чистої і незамутненої ненависті.

“Історична Правда” спробувала визначити, які події року, котрий минає, можуть увійти до підручників історії. Щоб не морочитися з рейтингами, ми розташували їх у хронологічному порядку.

Землетрус на Гаїті та інші природні катастрофи

Землетрус iз магнітудою 7 продемонстрував колапс гаїтянської держави, яка не змогла ні забезпечити належну якість будівництва споруд у сейсмонебезпечній зоні (у столиці Порт-о-Пренсі були зруйновані майже всі лікарні), ані організувати рятувальні операції.

Разом із землетрусом варто згадати неочікувану повінь у Пакистані (постраждали 20 млн людей), повені у Європі і лісові пожежі в Росії. Аномально висока температура в серпні запам'ятається і українцям – у Луганську стовпчик термометра піднявся до 42 градусів.

Комісар ЄС з питань гуманітарної допомоги Крісталіна Георгієва заявила, що 2010-ий став рекордним за масштабами природніх катастроф.

Від стихійних лих в усьому світі загинули понад 300 тисяч людей (з них 250 тисяч – гаїтянці), а економіці заподіяно шкоди на 180 млрд євро. Для порівняння – в попередні роки показник збитків ледве сягав 70-80 млрд.

Бандера – Герой України

22 січня, в останні дні своєї каденції президент Ющенко до дня єдності Сходу й Заходу присвоїв звання Героя Степану Бандері. Лідер ОУН (революційної) став 27-им українцем, кому звання Героя було присвоєне посмертно.

Цей указ викликав бурю довколаполітичних заяв і скандалів, від новообраного президента почали вимагати скасувати указ. Але Янукович прийняв соломонове рішення – указ нібито був скасований Донецьким окружним адміністративним судом, але при цьому Бандера залишається у списках героїв України і на офіційному сайті президента про скасування немає жодної згадки.

Таким чином на Сході можна відрапортувати виборцям, що ющенківський “нацистський указ” (визначення депутатів Харцизської міськради) скасовано, а на Заході – що оунівський провідник і далі Герой.

І хай ці виборці продовжують до хрипоти виясняти, нагороджений Бандера чи ні. Аби тільки не цікавилися економікою та корупцією.

Вибори президента

П'ята президентська кампанія запам'ятається провалом Арсенія Яценюка (6,96% і четверте місце в першому турі), на якого багато виборців сподівалися (восени 2009 його рейтинг складав 11,9%) як на молодого реформатора, а натомість отримали розмиті заклики з присмаком “євразійства”.

Віктор Ющенко встановив антирекорд, показавши найменший результат з усіх чинних президентів світу, які балотувалися – 5,45%. Натомість програма колишнього голови виборчого штабу Януковича-2004 Сергія Тігіпка припала до смаку, особливо в центрі і на півдні країни – 13,05%, третє місце і посада віце-прем'єра.

Вибори-2010 народили особливий феномен серед “помаранчевих” користувачів інтернету. Якщо раніше вони флеймили на тему, хто краще – Ющенко чи Тимошенко, то зараз країна поділилася на “противсіхів” і “анти-противсіхів”, які вважали, що ті, хто проголосував “не підтримую жодного”, фактично підтримав Януковича.

У другому турі Віктор Янукович отримав 49% голосів, а Юлія Тимошенко – 45,5%. Проти обох проголосували 4,4% (для порівняння, у грудні 2004-го таких було 2,3%).

Рекордну кількість “противсіхів” дав Київ (8%), за ним ідуть Дніпропетровщина, Полтавщина, Сумщина, Харківщина і Київщина. Найменше “противсіхів” було у Донецькій, Луганській, Івано-Франківській і Тернопільській областях.

Перший рік Януковича

25 лютого новий президент прийняв присягу. Інавгурацію супроводжували “знаки” - перед Віктором Федоровичем зачинилися двері Ради, напередодні у столиці розламався пам'ятник засновникам Києва, а ритуальне “посвідчення президента” він одразу заховав у кишеню.

Однак потім веселощі припинилися: нова команда серйозно взялася будувати нову країну, точніше – вертикаль влади у цій країні. 

Янукович ховає до внутрішньої кишені посвідчення президента. Цікаво, кому він збирається його показувати?

Прем'єром став динозавр епохи “міцних господарників” Кучми, колишній голова податкової Микола Азаров. Збивши пропрезидентську більшість в парламенті “тушками” окремих депутатів, влада легалізувала цей сумнівний крок через Конституційний суд.

Той же КС 1 жовтня повернув Януковичу повноваження Кучми , відмінивши конституійну реформу 2004 року (підготовлена Віктором Медведчуком, вона була однією з умов переголосування другого туру тодішніх виборів). Президент відібрав у парламента контроль над урядом і силовиками.

Фінансова криза в Євросоюзі

Почалося з Греції, де внаслідок скандалу з інвестиційним фондом одного з афонських монастирів змінився уряд. Новий Кабмін виявив величезну дірку в державних фінансах – біля $300 млрд зовнішнього боргу, по $30 тисяч на кожного грека – і в лютому поділився нарешті цією інформацію з братами по Євросоюзу.

З огляду на високий бюджетний дефіцит і борги інших членів ЄС (передусім Іспанії та Португалії) світові фінансисти почали пророкувати обвал європейської економіки і спільної валюти. Весь рік Німеччина з Францією гасили ці чутки, створивши у травні Європейський підрозділ з фінансової стабільності.

Рік закінчився тим, що до Греції, Іспанії та Португалії приєдналася Ірландія, якій теж дали значні суми фінансової допомоги (листопадовий “рятувальний” пакет для Дубліна оцінюється в $115 млрд, а грекам дали біля $150 млрд). Євро продовжує лихоманити.

iPad: переворот на ринку персональних комп'ютерів

Цей приклад точно увійде у підручники з історії маркетингу – на початку квітня компанія Apple розбудила ринок планшетних комп'ютерів (без клавіатури, з сенсорним екраном), випустивши у продаж свій новий продукт iPad.

За 28 днів було продано мільйон пристроїв варітістю $500-800 кожен – для порівняння, перший мільйон мобілок iPhone було продано аж за 74 дні. Після успіху модного дівайсу від Apple планшети взялися випускати й інші компанії.

Катастрофа польського урядового Ту-154 під Смоленськом

10 квітня під час заходу на посадку на військовий аеродром “Сєвєрний” зазнав катастрофи літак польського уряду за номером 101, на борту якого перебувала політична еліта Варшави. Не вижив ніхто.

Окрім президента Лєха Качинського і його дружини, на церемонію вшанування розстріляних 70 років тому під Катинню (село біля Смоленську) польських офіцерів летіли голова Нацбанку Польщі Славомир Скшипек, начальник генштабу Франтішек Гонгора, голова Бюро національної безпеки Польщі Александр Щигло, віце-спікер Сейму Єжи Шмайдзіньскі, заступник міністра закордонних справ Анджей Кремер, керівник Інституту Національної пам'яті Польщі Януш Куртика та інші високі посадовці.

Причини катастрофи досі офіційно не названі. Можна припустити, що до загибелі 96 людей призвів ряд обставин: сильний туман на місці посадки, абияка організація польоту, бажання вчасно встигнути на траурну церемонію, помилка пілотів, неузгоджені дії диспетчера тощо.


Посадка того самого Ту-154

Наразі доступною є розшифровка розмов у кабіні президентського Ту-154. З неї випливає, що останні кілька секунд борт 101 знижувався занадто швидко, а капітан не відреагував на висоту прийняття рішення, коли мав дати команду – сідати чи відходити на друге коло.

Лише в останні секунди перед зіткненням хтось із пілотів потягнув штурвал – літак почав підніматися вгору, але зачепив крилом березу, перевернувся, упав і згорів.

Наприкінці року, до речі, Росія офіційно визнала, що злочини під Катинню організував Сталін. Ця заява Держдуми РФ точно втрапить у підручники історії і вселяє надію, що колись Росія визнає й інші сталінські злочини.

Ейяф'ятлайокютль

В середині квітня активно зафункціонував ісландський вулкан з іменем, яке скоро навчилися вимовляти в усьому світі. Стовп попелу з вулкану сягнув 13 км, а шматочки кварцу, які загрожують роботі авіаційних двигунів, піднялися до 10 км.

Через це було затримано (а потім і відмінено) десятки тисяч авіарейсів по всій Європі. 17 квітня не працювала й більшість українських аеропортів. Через відміну рейсів авіакомпанії щодня втрачали не менше $200 млн, а на похорон польського президента Леха Качинського не змогли прилетіти Барак Обама, Ангела Меркель і Ніколя Саркозі.

Так одна гора паралізувала швидке пересування світом, до якого земляни вже звикли. Зараз науковці з цікавістю зазирають у 2011-ий рік, коли має активізуватися ще один вулкан у ісландській гряді Катла. Всі попередні виверження Ейяф'ятлайокютля – у 920, 1612 і 1821-1823 роках передували виверженню Катли.

Мексиканська затока: найбільший у світі розлив нафти

20 квітня сталася аварія на нафтовій платформі Deepwater Horizon компанії BP, яка добувала нафту з океанічного шельфу Мексиканської затоки. Внаслідок вибуху платформа півтори доби горіла, доки не потонула – після цього нафта зі скважини почала витікати прямо у глибоководні пласти.

“Заткнути” скважину вдалося тільки у серпні – за цей час в океан витекло 540 тисяч тон нафти, а ВР виттратила на ліквідацію аварії $9 млн. Це найбільше в історії океанічне забруднення.

Розслідування показало, що причиною аварії став людський фактор – екіпаж не зміг правильно перевірити скважину на герметичність.

Голодомор – не геноцид і угода “Флот в обмін на газ”

27 квітня Віктор Янукович шокував Віктора Ющенка, заявивши у Страсбурзі, що Голодомор 1932-33 років не є геноцидом українського народу. Фраза “Це була спільна для всіх народів СРСР трагедія” викликала шквал оплесків у російської делегації ПАРЄ.

В той же день у парламенті відбулися сутички під час ратифікації угоди про продовження перебування Чорноморського флоту в Севастополі в обмін на зменшення ціни на газ для України на 30% - на $100 за тисячу кубометрів.

Вперше в парламенті були задіяні димові шашки, в Литвина, який швиденько провів голосування, кидалися яйцями, а Олеся Донія відправили зі струсом мозку до лікарні.

Литвин розділив із Януковичем відповідальність за пролонгацію угоди про перебування ЧФ

Тоді ж “регіонали” вперше застосували свій ударний підрозділ із депутатів-спортсменів, на який у опозиції в лиці НУНС і БЮТ не знайшлося гідної відповіді.

Фото парламентського цирку того дня з'явилися на перших шпальтах провідних газет світу.

У Страсбурзі Янукович окреслив те, що відбувається в Раді, прямо таки орвеллівським формулюванням: “Демократія – це порядок”.

Лондон вибачився перед ірландцями

Урядове розслідування встановило, що дії британських солдатів, які в 1972 році стріляли (так звана “кривава неділя” 30 січня) в демонстрацію ірландських католиків, були невиправданими.

Британській прем'єр-міністр Девід Камерон офіційно оприлюднив результати розслідування і вибачився перед родичами жертв від імені держави.

Російсько-американський шпигунський скандал

У червні в США було заарештовано 10 чоловік, яких звинуватили у створенні агентурної мережі російських спецслужб. Дональд Говард Гітфілд виявився Андрєєм Безруковим, Хуан Лазаро – Міхаїлом Васєнковим, а Синтія Мерфі – Лідією Ґурєєвою.

Тільки Анна Чепман і Майкл Семенко діяли під власними іменами. Власне, на красуні Чепман і зосередилася увага американської преси.

В Росії шпигунка Анна Чепман стала зіркою чоловічих журналів. Фото: Maxim

Скандал затих так само швидко, як і спалахнув. У кращих традиціях холодної війни в аеропорту Відня відбувся обмін – 10 затриманих росіян було обміняно на 4 російських громадян, звинувачених у шпигунстві на користь США.

“Хаябуса” – корабель, який приніс на Землю шматки астероїда

13 червня на Землю повернувся “Хаябуса” (японською “Сокіл”) - перший корабель, який здійснив посадку на астероїд.

Японський космічний апарат з 2005 року намагався взяти проби грунту з астероїду Ітокава, але автономний робот, який мав це зробити, зламався. Тому “Хаябуса” сам здійснив посаду на Ітокаву, взявши проби ґрунту.

Через неполадки з двигунами він повернувся на Землю аж у цьому році. Сам апарат згорів у атмосфері, скинувши нам тільки капсулу зі зразками астероїдної поверхні. Це була перша доставка ґрунту з іншого небесного тіла після місячних експедицій.

Кінець епохи вуглеводнів

Влітку відбулися дві епохальні події, пов'язані з охороною довкілля.

У липні швейцарський літак Solar Impulse зробив перший 24-годинний політ. Літак забезпечується енергією винятково від своїх сонячних батарей, розташованих на крилах, і працює на чотирьох електричних двигунах. Висота його польоту становила понад 8,5 км, а швидкість сягала 120 км/г.

А тим часом у автомобілістів справи зайшли далеко за експериментальні зразки. У червні компанія Nissan оголосила остаточну ціну на екологічно чисте електроавто Nissan Leaf для американських покупців - $33 тисячі за базову комплектацію.


Рекламний ролик Nissan Leaf

Конкуруючий продукт – електрокар від компанії General Motors під назвою Chevrolet Volt коштує $41 тисячу. А враховуючи податкові пільги для покупців авто, ціни на електрокари в США будуть цілком демократичні - $25-33 тисячі, до того ж у кредит.

Leaf і Volt стануть першими масовими електромобілями у світі. Тим часом про свій намір запустити аналогічні моделі заявили Toyota і Chrysler.

“Відставка” Лужкова

28 вересня президент РФ Дмітрій Мєдвєдєв відправив у відставку вічного, здавалося б, мера Москви Юрія Лужкова.

Особливості російського самоврядування, коли людину не обирають представники територіальної громади, а призначають згори, справили гнітюче враження в Україні.

Тим більше, що в нас замість перебуваючого в перманентній відпустці Черновецького теж призначили нового голову КМДА.

Україна - чемпіон світу з шахів

На початку жовтня чоловіча збірна України стала золотим призером 39-ї Всесвітньої шахової Олімпіади у Ханти-Мансійську, випередивши 148 інших збірних. 

Наші хлопці - єдина команда, яка не зазнала на Олімпіаді жодної поразки. Тепер у чоловічої збірної два олімпійських "золота" (вперше українці святкували перемогу на Олімпіаді у 2004 році в іспанській Кальвії.

Чилійські шахтарі

5 серпня на мідній шахті Сан-Хосе в Чилі завал відрізав від поверхні 33 гірників, які не могли піднятися по зруйнованому спіральному ходу і залишилися на глибині 500 м. Так розпочався 69-денний серіал про надію і порятунок, за яким у прямому ефірі стежив весь світ.

Важка техніка не змогла пройти крізь завали, а вентиляційні шахти значною мірою зруйнувалися, тому рятувальники вирішили бурити нову скважину. Через два тижні вони підняли на поверхню записку знизу - “Почуваємося добре, нас 33”.

Кадр із першого відео, записаного ув'язненими під землею шахтарями для своїх рідних

Потім униз передали портативну відеокамеру і шахтарі змогли передати вітання  родинам. Виявилося, що в когось їх навіть кілька.

Витягувати людей з такої глибини ніхто у світі досі не пробував, але чилійська влада вирішила проблему. Постачаючи через пробиті скважини продукти, рятувальники підготували шурф, крізь який проходив рятувальний зонд, розрахований на одну людину. 12 жовтня ним по черзі підняли всіх 33-х шахтарів.

Рятувальна операція коштувала бюджету Чилі $22 млн.

Місцеві вибори: тріумф "Свободи"

31 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори, на яких головною сенсацією став не очікуваний подальший поступ регіоналів (36,2% проти 13,1% у БЮТ, за даними екзит-полу GfK), а результат  “Свободи” - націоналісти отримали в “загальному заліку” 5,1%. Цілком парламентський показник.


Чільна "свободівка" Ірина Фаріон розповідає у дитсадочку про те, кому жити, а кому - емігрувати. Лютий 2010

На тлі безпорадності традиційної націонал-демократичної і “біло-червоної” опозиції виборці віддали перевагу агресивній риториці Тягнибока про “українську Україну”.

Ще один цікавий момент – у багатьох містах перемогу здобули маловідомі в межах країни політичні сили, які були “парасолькою” для того чи іншого популярного кандидата.

Реабілітувався після президентського провалу і Яценюк – його “Фронт змін” посів третє місце по Україні з 6,8%.

До речі, про Лужкова – у Києві місцевих виборів 31 жовтня так і не відбулося, і це не викликало жодного обурення у вільнолюбних киян.

Вперше зафіксували антиматерію

17 листопада Великий андронний колайдер знову виправдав інвестовані в нього мільярди.

Вченим Європейського інституту ядерних досліджень вдалося на цілу секунду затримати у магнітному полі 38 атомів антиводню. Цього часу достатньо, щоб почати вивчення структури антиматерії.

Раніше антиматерію не вдавалося затримати більше, ніж на наносекунди – тому що атоми матерії і антиматерії взаємно знищують один одного. За словами одного з учасників експерименту професора Томпсона, затримка антиводню на цілу секунду є науковим проривом, який допоможе розкрити таємницю походження Всесвіту.

Приємно, що до побудови і роботи Великого колайдера мають стосунок і українські науковці.

Майдан підприємців

У листопаді-грудні на Майдан вперше після 2004 року вийшли не завезені владою чи опозицією заробітчани, а люди зі справжньою громадянською позицією.

Дрібний бізнес протестував про намірів уряду Азарова відмінити спрощену систему оподаткування у новому Податковому кодексі. Ініціаторам акції вдалося вивести на головну площу країни кілька десятків тисяч людей і налагодити таку-сяку самоорганізацію.

Найкраще об'єднати Схід і Захід можуть економічні вимоги

Фішкою протесту стала його показова “антипартійність”, однак під кінець на  майданівську сцену піднімалися і Юлія Тимошенко, і навіть Олег Ляшко.

Тим не менше, саме Майдан-2010 викликав безліч рефлексій у небайдужих людей - в листопаді в уанеті обговорювали акцію значно активніше, ніж традиційні інет-цінності на кшталт мови, угро-фінів чи “противсіхів”.

Вимоги підприємців частково були виконані владою – найбільш одіозні положення Податкового кодексу скасували. А наступного дня міцні молодики у жилетах столичних комунальників зруйнували наметове містечко підприємців на Майдані.

Російського торгівця зброєю вивезено в США

16 листопада спецслужби США здійснили екстрадицію з Таїланда затриманого в Бангкоку російського підприємця Віктора Бута, якого вважають найбільшим нелегальним продавцем зброї.

Власне, його й затримали при спробі продати зброю агентам американських спецслужб, які видавали себе за повстанців із колумбійської ФАРК.

У відповідь російське МЗС розповсюдило заяву, де кілька разів назвало екстрадицію “протиправною”, а міністр Сергій Лавров сказав, що видача є “прикладом кричущої несправдливості”.

Експерти ВВС вважають, що Бут знає безліч навколодержавних таємниць країн СНД. Можливо, саме через це екстрадиція супроводжувалася посиленими заходами безпеки на випадок замаху. Тож 2011-ий може принести нам одкровення “збройного барона”.

WikiLeaks – боротьба маленької людини з Державою

28 дистопада сайт витоків WikiLeaks оприлюднив 250 тисяч депеш американських дипломатів, 100 тисяч із яких позначені “таємно” або “конфіденційно”.

Власне, нічого особливого в них не було. Ну що, ми хіба не знали, що Фірташ мав стосунки з Могилевичем, а Росія не хотіла визнавати Голодомор геноцидом?

Але величезна купа злитої інфи на тлі секс-скандалу за участю прогресивного шведського жіноцтва і взяття засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа під варту так і тягне на конспірологічні теорії.

Сержант Бредлі Меннінґ - соратник Ассанжа

Насправді ж Ассанж, якого вже встигли прозвати “новим Лютером”, має свою місію – і судячи з його англомовних інтерв'ю, цією місією є боротьба маленької людини з Державою. Він каже, що готовий боротися з брехнею державних машин США, Росії, Китаю, будь-кого.

Наразі ж так виходить, що він переважно бореться з США. Але логічно припустити, що це тільки тому, що саме маленькі американці активно включилися у співпрацю з Wikileaks, поки маленькі китайці з росіянами сміються над ними в коментарях :)

До речі, про маленьку людину. Підручники з історії згадають не тільки про Ассанжа, а й про звичайного сержанта армії США Бредлі Меннінґа (1987 року народження), який і злив таємну дипломатичну переписку на WikiLeaks. Уряд США висунув Меннінґу звинувачення, які загрожують 50 роками тюрми.

Приватна космонавтика

У грудні ракета-носій Falcon 9 приватної космічної корпорації SpaceX успішно  вивела на орбіту космічний корабель Dragon.

Цей політ став початком нової - приватної - ери в космонавтиці. З метою оптимізації витрат на орбітальні перевезення НАСА пішла на революційний крок, підписавши з двома приватними компаніями контракт на розробку ракетоносія та космічного корабля. Однією з них стала і компанія SpaceX, заснована Елоном Маском - відомим інженером та підприємцем, творцем платіжної системи PayPal.

"Приватники", у повній відповідності із законами ринкової економіки, мають значно здешевшити вартість доставки вантажів у космос. Головним напрямком для Falcon та Dragon має стати Міжнародна космічна станція, куди зараз літають тільки російські кораблі.

У перспективі компанія SpaceX планує розробити надважкий ракетоносій, який буде здатен вивести на орбіту до 125 тонн. Завдяки цьому США та людство у цілому отримає можливість здійснювати приватні пілотовані польоти до Місяця, а в перспективі - до інших планет Сонячної системи.

Вибори в Білорусі – жорстокий фінал

19 грудня на чергових виборах президента РБ Аляксандра Лукашенкі знову переміг він. Передвиборча кампанія була доволі лібералізованою (влада дозволила навіть теледебати) і тому ніхто не очікував кривавого фіналу.

Але під час традиційних акцій протесту опозиції переможець вдався до несподіваних репресій.


Білоруський ОМОН розважається танцями на виборчій дільниці

Міліцейський спецназ жорстоко побив і затримав сотні людей, поміж яких було 7 із 9 кандидатів у президенти і безліч сторонніх, далеких від політики громадян. Таке завершення виборчої кампанії вкотре загострило стосунки Лукашенкі та Заходу.

Ліквідовано Нацкоммор

Національна експертна комісія з питань моралі, яка цього року визнала абияк намальований мультфільм “Південний парк” дитячою порнографією, більше не радуватиме вітчизняних борців з цензурою новими заявами.

У січні член Нацкоммору Богдан Бенюк ще називав дівчину, яка взялася боротися з цензурою, “бл..ю”, а на початку грудня президент своїм указом уже доручив “вирішити питання ліквідації” комісії. Її діяльність цього року, між іншим, коштувала держбюджету 4 млн грн.

Однак уряд досі не надав своїх пропозицій щодо того, хто ж стежитиме за виконанням “Закону про суспільну мораль” - тож замість комісії з питань моралі її голова Василь Костицький може очолити, скажімо, комітет з питань моралі.

Ліквідувано Інститут національної пам'яті

Ще одна структура, ліквідована указом Януковича – Український інститут національної пам'яті (УІНП) при президенті. Замість нього створено аналогічну урядову структуру з такою ж назвою, а керуватиме нею Міносвіти.

На думку експертів “Історичної Правди”, перетворення УІНП із органу, який відповідає за політику історичної пам'яті, в науково-дослідний орган ліквідовує державну політику історичної пам'яті як таку.

Реформи, реформи, реформи

Цього року українці звернули увагу на те, що в Грузії Михаїл Саакашвілі займається не відродженням пам'яті про національні змагання, а реформує країну, зменшуючи роль держави і чиновників у житті громадян.

Наша новообрана влада теж вирішила говорити про реформи. Цим солодким і тривожним словом називають усе, навіть ненависний підприємцям Податковий кодекс. Насправді ж анонсовано дві – судову і адміністративну.

Василь Костицький - голова Національної експертної комісії з питань моралі - досі залишається у кріслі

Адміністративна реформа поки що полягає в тому, що президент скорочує відомства і створює їх заново з іншою назвою. Але указ “Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади” передбачає скорочення служб і чиновників удвічі.

Стратегічна дружба з Китаєм?

У грудні спалахнув дипломатичний скандальчик щодо присутності посла України на врученні Нобелівської премії миру китайському дисиденту Лю Сяобо.

Крім України, бути присутніми на церемонії відмовилися Росія, Казахстан, Колумбія, Туніс, Саудівська Аравія, Пакистан, Сербія, Ірак, Іран, В'єтнам, Афганістан, Венесуела, Філіппіни, Єгипет, Судан, Куба і Марокко.

Зрештою Україна таки відвідала церемонію вручення премії миру – тільки замість посла країну представляв тимчасовий повірений у справах.

Скандал пов'язують із подією року, яка може втрапити в підручник – якщо Китай і Україна підпишуть-таки угоду про стратегічне партнерство. У вересні цього року Янукович провів у Китаї 5 днів, разом із величезною делегацією з України .

Поміж усього іншого там говорилося і про підготовку “стратегічного” договору. Якщо його підпишуть, це стане новим “вектором” у зовнішній політиці Києва.

"Політичні репресії"

Взагалі-то це не репресії, а боротьба з корупцією, зауважують представники нової влади. Важко заперечити, тому обмежимося скромним переліком деяких зразків боротьби:

- директора львівського музею “Тюрма на Лонцького” історика Руслана Забілого звинуватили в розкритті секретної інформації;

- міністра економіки в уряді Тимошенко Богдана Данилишина звинувачено у зловживанні владою під час роботи з державними закупівлями. Зараз він чекає екстрадиції у чеській тюрмі;

- ще одного екс-міністра – охорони навколишнього середовиша Георгія Філіпчука – теж затримано за зловживання владою;

- екс-першого зама міністра юстиції Євгена Корнійчука – теж за зловживання владою – затримали в день, коли в нього народилася донька;

- на 10-ту річницю акції “Україна без Кучми” реанімовано справу про масові заворушення біля адміністрації президента;

- на допити викликають політиків-опозиціонерів – від “Свободи” до руху “За Україну!”;

- організаторів “підприємницького Майдану” звинувачують у... пошкодженні тротуарної плитки на головній площі столиці;

- екс-міністр внутрішніх справ і соратник Тимошенко по БЮТ Юрія Луценко проведе свята у слідчому ізоляторі.

Сьогодні ж, 31 грудня, продовжується допит нещодавнього конкурента Януковича на виборах Юлії Тимошенко – її звинувачують у нецільовій розтраті бюджетних коштів.

Зі справою проти Тимошенко, до речі, пов'язана ще одна подія, яка увійде в підручники. Це жорстоке побиття бютівців, які блокували трибуну ВР на захист свого лідера. Регіонали показали опонентам і суспільству, що найкращий спосіб вирішення проблеми – насильство.

І це, напевно, одна з найголовніших подій року, який минає – зростання взаємної, чистої і незамутненої ненависті.

Веселих свят!

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.