27 грудня в історії

537 - у Константинополі - столиці Візантійської імперії - освячено храм святої Софії, який протягом тисячоліття був головним храмом православного світу.
Після захоплення візантійської столиці турками в 1453 р. його перетворили на мечеть Айя-Софія

Софія, за зразком якої будували однойменний храм у Києві

1571 - народився Йоганн Кеплер, німецький математик і астроном, який відкрив закони руху планет

1737 - народився Микола Бантиш-Каменський, український і російський історик, археограф, бібліограф

1822 - народився Луї Пастер, французький хімік і мікробіолог, автор технології пастеризації

1831 - Чарльз Дарвін на кораблі "Бігль" вирушив з англійського порту Плімут у подорож, під час якої він сформулював теорію еволюції

1901 - народилася Марлен Дітріх (Марія Магдалена фон Лош), знаменита німецька й американська кіноакторка, співачка

1917 - декрет ВЦВК про націоналізацію банків у Радянській Росії

1918 - народився Віталій Федорчук, голова КДБ СРСР у травні-грудні 1982 р. (після переходу Андропова на посаду секретаря ЦК КПРС), міністр внутрішніх справ СРСР у 1982-1986 рр., генерал армії. Із 1970 р. був головою КДБ при Раді Міністрів Української РСР.
На посаді глави МВС СРСР Федорчук змінив Щолокова, проти якого було порушено кримінальну справу. На чолі радянської міліції українець прославився безпрецедентною за жорстокістю чисткою кадрів МВС

Віталій Федорчук

1925 - російський поет Сергій Єсенін знайдений повішеним у ленінградському готелі "Англетер"

Сергій Єсенін по смерті

1927 - Льва Троцького в СРСР виключили з Комуністичної партії.
(Читайте матеріал "Історичної правди" про життя Троцького у вигнанні в Мексиці)

1929 - генеральний секретар ЦК ВКП(б) Йосип Сталін проголосив політику "суцільної колективізації". Це сталося під завісу всесоюзної конференції аграрників-марксистів у Москві.
Чільними пунктами промови Сталіна "До питань аграрної політики в СРСР" стали заяви про перехід "від політики обмеження експлуататорських тенденцій куркульства" до "політики ліквідації куркульства як класу". Основним засобом форсованої колективізації були обрані "розкуркулення" (вилучення куркульського майна) і репресії - примусове виселення куркульських сімей у віддалені райони країни

1932 - постановами ВЦВК і Раднаркому в СРСР впроваджено єдину паспортну систему.
Утворення паспортно-візової служби

1938 - у СРСР засновано звання "Герой соціалістичної праці"

Золота медаль "Серп і молот"
Героя соцпраці

1939 - землетрус у Туреччині, в провінціях Ерзінджан, Сівас і Самсун. Загинуло понад 50 тисяч людей. Кількість жертв збільшила сувора зима

1949 - Сполучені Штати Індонезії отримали повну незалежність від Нідерландів.
Це стосувалося всіх голландських володінь в Ост-Індії, за винятком західної частини острова Нова Гвінея

1960 - народження знаменитої комедійної трійці - Бувалого, Балбеса і Боягуза (50-річний ювілей).
Художня рада кіностудії "Мосфільм" затвердила склад виконавців фільму режисера Леоніда Гайдая "Пес Барбос і незвичайний крос" - Євгена Моргунова, Юрія Нікуліна та Георгія Віцина

Знаменита трійця у фільмі "Пес Барбос і незвичайний крос"

1968 - перше випробування водневої бомби в Китаї

1978 - із прийняттям нової конституції Іспанія стала демократичною після 40 років диктатури Франко

1979 - штурм палацу Хафізулли Аміна (операція "Шторм-333") - один із перших епізодів, пов'язаний з окупаційною війною Радянського Союзу в Афганістані.
Спецпідрозділи КДБ СРСР за підтримки армії захопили резиденцію президента Афганістану "Тадж-бек" на околиці Кабула й убили афганського лідера.
Рішення про штурм голова КДБ Юрій Андропов ухвалив ще до введення радянських військ в Афганістан. Формальним приводом для цього біло звинувачення, нібито Хафізулла Амін є агентом ЦРУ, хоча саме Амін наполягав на введенні радянських військ у країну.
Увірвавшись до палацу після його обстрілу із зенітних установок "Шилка", штурмовики "зачищали" поверх за поверхом, використовуючи в приміщеннях гранати і ведучи вогонь з автоматів.
Бій тривав 43 хвилини. Спецназ КДБ втратив убитими п'ять осіб - два з "Альфи" і три з "Зеніта", стільки ж втратили десантники. Втрати мусульманського батальйону, що забезпечував прикриття, - дев'ять чоловік. Майже всі учасники операції були поранені. З протилежного боку загинули президент Амін, його син і близько 200 афганських охоронців та військовослужбовців.
Факт убивства глави держави Захід став трактувати як свідчення радянської окупації Афганістану, а наступних керівників ДРА (Кармаль, Наджибулла) вважали маріонетковими лідерами

Резиденція "Тадж-бек"

1990 - на IV з'їзді народних депутатів СРСР першим (і останнім) в історії Радянського Союзу віце-президентом країни обраний Геннадій Янаєв, чию кандидатуру запропонував Михайло Горбачов.
Менш ніж за рік Янаєв очолить державний переворот ГКЧП

2004 - на дачі в Бортничах застрелився міністр транспорту України Георгій Кірпа, один із фінансистів президента Кучми

2007 - теракт у пакистанському місті Равалпінді: внаслідок вибуху по закінченню мітингу вбито лідерку опозиції, екс-прем'єрку Беназір Бхутто і ще 26 осіб; поранення отримали 90 людей.
Бхутто вже зібралася їхати і сіла в броньований автомобіль, але в останній момент піднялася з люка, щоб помахати прихильникам. Два мотоциклісти відкрили стрілянину з автоматів АК-47, а терорист-смертник підірвав себе, підібравшись до машини впритул.
В Ісламабаді і Равалпінді відразу після смерті Бхутто - головної опонентки президента Шарифа - почалися погроми та зіткнення опозиції з поліцією. Всю ніч тривали заворушення в провінції Сінд. Загинуло щонайменше 10 осіб, був убитий один поліцейський

2008 - почалася військова операція ізраїльської армії під назвою "Розплавлений свинець" проти бойовиків "Хамас" у Секторі Газа. У ході бомбардувань убито сотні мирних палестинців

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.