24 лютого в історії

1463 - народився Джованні Піко Делла Мірандола, італійський гуманіст і філософ

1525 - у битві при Павії іспанці розбили армію короля Франції Франциска I, який змушений був відмовитися від зазіхань на Італію

1582 - Папа Римський Григорій XIII видав буллу "Inter gravissimas" ("Серед найважливіших") - про наступну реформу календаря

1744 - народився Федір Ушаков, російський флотоводець

1807 - Папа Римський Пій VII підписав буллу In universalis Ecclesiae regimine, якою відновлено Галицьку митрополію, затверджено першого митрополита Антонія Ангеловича та визнано його права, рівні правам київських митрополитів

1815 - захоплений натовп на острові Ельба доніс Наполеона на руках до вітрильника "Кароліна", аби монарх повернувся у Францію.
Про втечу ув'язненого імператора на острові знали всі, крім полковника Кемпбелла, відповідального за його утримання на засланні, - полковник був зайнятий із прекрасною графинею Мімачі

1848 - третій день Лютневої революції у Франції: після вуличних демонстрацій і робітничого повстання повалено монархію. "Король-громадянин" Луї-Филіпп I підписав зречення на користь свого внука, графа Паризького, але було вже пізно.  Утворено тимчасовий уряд. Республіка буде проголошена наступного дня

1887 - уперше встановлено телефонний зв'язок між містами - Парижем і Брюсселем

1899 - народився Михайло Громов, радянський льотчик, учасник рекордних перельотів, Герой Радянського Союзу №8

1912 - уперше використана авіація для розвідки ворожих позицій (італійцями у війні з турками в Африці)

1917 - народилася Тетяна Яблонська, українська художниця

1918 - у Таллінні проголошена Естонська демократична республіка

1919 - народився Петро Федун (псевдо - Полтава), український вояк і публіцист.
Із 1946 р. - керівник головного осередку пропаганди й інформації при проводі ОУН, керівник бюро інформації УГВР, ідеолог УПА, із 1950 р. - заступник головного командира УПА та генсека УГВР.
Організатор української пропаганди на окупованих більшовиками й німцями територіях; автор праці "Хто такі бандерівці та за що вони борються" (1950).
Загинув у бою

Петро Федун

1919 - уряди України і Польщі підписали угоду про перемир'я

1920 - перший виступ у Мюнхені активістів Націонал-соціалістичної німецької робітничої партії. Дата утворення НСДАП

1938 - в Арлінгтоні з'явився в продажу перший виріб із нейлону - зубна щітка

1942 - почало мовлення радіо "Голос Америки" (німецькою мовою)

1945 - єгипетський прем'єр Махер Ахмед-паша убитий у парламенті

1946 - Хуан Перон обраний президентом Аргентини

1970 - у США засновано Національне громадське радіо

1973 - в СРСР уперше вийшла в ефір науково-популярна телепрограма "Очевидне - неймовірне" з ведучим Сергієм Капіцею

1982 - у Лондоні відбулася перша церемонія нагородження лауреатів Британської звукозаписувальної промисловості (нині - The Brit Awards)

1989 - іранський аятолла Хомейні оголосив винагороду $3 млн. тому, хто вб'є автора "Сатанинських віршів" Салмана Рушді

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.