25 лютого в історії

1573 - Іван Федоров (Федорович) заснував друкарню у Львові й почав друкувати "Апостол" - першу друковану книгу в Україні (одна з імовірних дат)

1707 - народився Карло Гольдоні, італійський драматург, реформатор італійської комедії ("Слуга двох панів")

1778 - народився Хосе Сан-Мартін, аргентинський генерал, керівник війни за незалежність іспанських колоній у Південній Америці. Національний герой Аргентини.
Очолював перший уряд Перу

1791 - президент Джордж Вашингтон підписав указ про створення першого банку в США

1807 - у Росії маніфестом царя Олександра І засновано відзнаку військового ордена святого Георгія (згодом - Георгіївський хрест) - найвищу винагороду для солдатів та унтер-офіцерів

Солдатські Георгіївські хрести чотирьох ступенів

1836 - американець Семюел Кольт отримав перший патент на шестизарядний револьвер 45-го калібру

1841 - народився П'єр Огюст Ренуар, французький художник

1850 - народився Володимир Барвінський, український громадський діяч, історик, соціолог, письменник, літературний критик, публіцист і перекладач.
Один зі співзасновників товариств "Просвіта" і "Рідна школа", засновник і перший редактор газети "Діло"

1856 - відкрився Паризький конгрес, у якому брали участь Росія, з одного боку, і союзники по Кримській війні - Османська імперія, Франція, Британія, Австрія, Сардинія, а також Пруссія.
30 березня буде підписано мирний договір

1871 - народилася Леся Українка (Лариса Косач-Квітка), визначна українська письменниця, поетка, драматург, публіцистка й фольклористка, громадська діячка

Леся, молоді роки

1887 - народився Лесь Курбас, український актор, режисер, реформатор українського театру, засновник Молодого театру й "Березолю"

Лесь Курбас

1905 - народився Павло Вірський, український хореограф, балетмейстер, організатор Національного ансамблю танцю України

1914 - народився Євген Березняк, український педагог і військовий, генерал-майор (2005).
Прототип "майора Вихора" (у 1944-1945 рр. - керівник групи військових розвідників "Голос", які врятували Краків від знищення)

1918 - 12 лютого за ст. ст. Мала Рада на засіданнів Коростені ухвалила закони про запровадження в Українській Народній Республіці нового (григоріанського) календаря і середньоєвропейського часу.
Відтак замість 16 лютого настане 1 березня

1921 - у Тбілісі Червона армія разом із грузинськими повстанцями скинула меншовицький уряд; утворено Грузинську РСР

1925 - встановлено дипломатичні відносини між СРСР та Японією

1932 - Адольфа Гітлера, який вирішив балотуватися в рейхспрезиденти Німеччини, призначили на посаду аташе при представництві Брауншвейга в Берліні.
Це не накладало на Гітлера жодних посадових обов'язків, але автоматично надавало німецьке громадянство і дозволяло брати участь у виборах

1940 - відбулася перша телетрансляція хокейного матчу - між "Нью-Йорк рейнджерс" і "Монреаль канадіенз". Нью-йорківці виграли 6:2

1946 - Червона армія перейменована в Радянську

1947 - де-юре припинила існування держава Пруссія

1948 - Комуністична партія Чехословаччини взяла на себе керування урядом країни

1956 - на закритому засіданні XX з'їзду КПРС Микита Хрущов виступив із доповіддю про викриття культу особи Сталіна.
У виступі також ішлося про масовий терор і злочини другої половини 1930-х - початку 1950-х років, провина за які покладалася на Сталіна, а також проблему реабілітації партійних і військових діячів, репресованих за Сталіна.
Доповідь стала початком т. зв. "хрущовської відлиги"

1957 - засновано Державне видавництво дитячої літератури УРСР (надалі - "Веселка")

1964 - американський боксер Кассіус Клей (надалі відомий як Мохаммед Алі) вперше став чемпіоном світу в суперважкій вазі (за версією WBA), перемігши в Маямі-Біч Санні Лістона технічним нокаутом у 7-му раунді

1969 - гурт "Бітлз" почав запис свого останнього альбому Abbey Road

1977 - пожежа в московському готелі "Росія".
У гасінні брали участь 1400 пожежників на 143 машинах. Загинули 42 особи (в т. ч. 13 пожежників)

Пожежа спалахнула о пів на десяту вечора на верхніх поверхах північного корпусу готелю

1986 - на Філіппінах скинули диктатора-президента Фернандо Маркоса, який правив країною понад 20 років. Маркос утік із країни.
Уперше президентом стала жінка, Корасон Акіно

1986 - у Москві почався XXVII з'їзд Комуністичної партії Радянського Союзу - перший з'їзд після смертей Брежнєва, Андропова та Черненка; передостанній з'їзд в історії КПРС.
Було затверджено Основні напрями економічного і соціального розвитку СРСР на 1986-1990 рр. та на перспективу до 2000 р. У доповіді генерального секретаря ЦК партії Михайла Горбачова констатувалося, що "в житті суспільства почали проступати застійні явища" як в економічній, так і в соціальній сферах

1990 - у Москві (200 тисяч учасників), Києві та інших містах СРСР пройшли мітинги з вимогами економічних і політичних реформ

1991 - позачергове засідання політичного консультативного комітету Варшавського договору. Ухвалено рішення про скасування військових органів блоку

1992 - найбільша і найжорстокіша бійня Карабахської війни: масове вбивство мешканців азербайджанського міста Ходжали бойовиками вірменських збройних формувань. Принаймні 613 загиблих

2004 - президент Росії Володимир Путін відправив у відставку уряд Михайла Касьянова

2010 - інавгурація четвертого президента України - Віктора Януковича.

Перед прийняттям присяги Янукович помолився в Лаврі, де провів урочистий молебень патріарх Московський Кирил.
Із такої нагоди в Україну пустили російського депутата Костянтина Затуліна, доти - персону нон грата.
Своїми першими указами новий глава держави перейменував секретаріат в адміністрацію президента (АП очолив Сергій Льовочкін) та урізав собі зарплату на 50%

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".