10 березня в історії

241 до н. е. - кінець 1-й Пунічній війні був покладений разгромом карфагенського флоту біля Егадських островів.
У погану погоду флот римлян під командуванням Лутація Катула розбив супротивника на чолі з Ганноном, потопив 50 карфагенських кораблів і захопив 70

1415 - народився Василь II Темний, великий князь Московський у 1425-1462 рр., онук Дмитра Донського

1435 - іспанські мореплавці відкрили Галапагоські острови

1503 - народився Фердинанд I, король Угорщини й Богемії у 1526-1564 рр., імператор Священної Римської імперії у 1556-1564 рр.

1787 - народився Устим Кармалюк, український народний герой, керівник боротьби селян Поділля проти кріпацтва

1801 - у Британії почато перший перепис населення

1804 - у місті Сент-Луїс відбулася офіційна церемонія, на якій права володіння Луїзіаною перейшли від Франції до Сполучених Штатів (2,1 млн. кв. км придбано за 23 213 568 дол.)

1812 - опубліковано перші дві пісні поеми Джорджа Байрона «Паломництво Чайльд Гарольда» - так поет став знаменитим

1830 - імам Дагестану Газі-Мухаммед оголосив російським окупантам газават

1845 - народився Олександр III "Миротворець", російський імператор в 1881-1894 рр.

1849 - президент США Авраам Лінкольн отримав патент на винахід - конструкцію плавучого сухого доку (єдиний діючий глава держави, що отримав патент)

1861 - у Санкт-Петербурзі помер Тарас Шевченко, визначний український поет, письменник, художник, консолідуюча постать української нації.

Посмертна маска Шевченка (автор - Петро Клодт)


13 березня його поховають спочатку на Смоленському православному кладовищі в Петербурзі. Перепоховання в Україні почнуть через 58 днів.
Сьогодні -  1862 - у США випущено в обіг перші паперові купюри номіналом $5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000

1865 - у Перемишлі під час першого на Західній Україні шевченківського концерту відбулося перше публічне виконання пісні "Ще не вмерла Україна" Михайла Вербицького на слова Павла Чубинського, що згодом стала національним гімном

1876 - Александр Белл зробив перший успішний телефонний дзвінок.
Першою фразою було звернення до помічника, котрий перебував у сусідньому кабінеті: "Mr. Watson, come here, I want to see you"

1893 - народився Мендель Хатаєвич, радянський партійний і державний діяч єврейського походження, уродженець Гомеля. Один з організаторів геноциду українців.
У 1932-1937 рр. - член політбюро КП(б) України. Із 1933 р. - перший секретар Дніпропетровського обкому, організатор власного культу особи в регіоні. Із 1937 р. - другий секретар ЦК КП(б) України

1905 - поразкою Росії закінчилася Мукденська битва з японцями (в Маньчжурії) - наймасштабніша бойова операція, що відбувалася до Першої світової війни.
Сторони супротивників становили 290 тисяч у японців і 270 - у росіян; загинуло 87705 вояків із японського боку і майже 16 тисяч - із російського, поранено більш як по 50 тисяч із кожного боку

1906 - у Па-де-Кале (Франція) внаслідок вибуху загинули 1060 шахтарів; це друга за масштабністю катастрофа на шахтах за всю історію

1910 - у Китаї заборонено рабство

1910 - перші нічні авіапольоти здійснив француз Еміль Обрен на моноплані "Блеріо" (аеродром Вільялугано в Буенос-Айресі, Аргентина)

1913 - народилася Володимира Бандера-Давидюк, українська громадська діячка, учасниця національно-визвольного руху, сестра Степана Бандери

1918 - у Києві відбулося урочисте відкриття народного університету і політехнікуму. Заняття починалися 11 березня

1919 - Українська Соціалістична Радянська Республіка формально проголошена як окрема держава (на III Всеукраїнському з'їзді рад у Харкові).
До цього існувала соціалістична Радянська Українська Народна Республіка, проголошена в Харкові в грудні 1917 р.

Прапор УСРР 1919 р.


Раднарком УСРР затвердив "Договір про кордони з Російською Соціалістичною Радянською Республікою". У ньому вперше були визначені кордони формально незалежної УСРР. Вони мали проходити по старих межах губерній - Чернігівської, Харківської, Таврійської. Територія УСРР займала дев'ять губерній, але Таврійську - без Криму, а Чернігівську - без чотирьох північних повітів (Мглинського, Новозибківського, Суразького, Стародубського)

1933 - Раднарком УРСР прийняв рішення про організацію в Україні державних університетів

1939 - у Москві почав роботу XVIII з'їзд ВКП(б), на якому було заявлено про «перемогу соціалізму в СРСР» і прийнято рішення про «поступовий перехід від соціалізму до комунізму»
До з'їду було приурочено кілька досягнень і рекордів. Зокрема червоноармієць Н-ської частини Київського особливого воєнного округу Корнієнко пробув у протигазі 235 годин

1940 - у Москві помер Михайло Булгаков, визначний російський письменник родом із Києва

1943 - німецькі війська захопили місто Лебедин Сумської області

1943 - почато роботу зі створення в СРСР ядерної зброї

1944 - війська 2-го Українського фронту зайняли Умань, Тальне, Бабанку, Ладижинку, Христинівку (Київська обл.), Монастирище, Теплик (Вінницька обл.) та ін.

1945 - у результаті нальоту 334 важких американських бомбардувальників Б-29 знищено цілий район Токіо

1952 - генерал Фульхенсіо Батіста вчинив на Кубі військовий переворот, скинувши президента Карлоса Сокарроса

1960 - в СРСР у розпорядження профспілок передали 1500 санаторіїв з усім устаткуванням і персоналом

1960 - індіанці в Канаді отримали право голосу на виборах

1964 - урядовий республіканський комітет УРСР ухвалив присудити премію ім. Т. Шевченка першому секретареві ЦК КПРС, голові Радміну СРСР Микиті Хрущову - за видатну громадсько-політичну діяльність в УРСР, великий вклад у розвиток і зміцнення української культури

1967 - авіація США провела перший наліт на головні промислові об'єкти Демократичної Республіки В'єтнам

1969 - американець Джеймс Рей у день свого народження засуджений до 99 років ув'язнення за вбивство Мартіна Лютера Кінга, борця проти расової дискримінації у США; пізніше Рей сказав, що взяв на себе чужу вину

1970 - з метою припинити теологічні бродіння й стимулювати імміграцію в Ізраїль Кнесет постановив вважати євреєм не тільки народженого від єврейки, а й кожного, хто прийняв іудаїзм

1974 - ЦК КПУ і Рада міністрів УРСР присудили Державну премію ім. Т. Шевченка письменнику Павлові Загребельному (за романи "Первоміст", "Смерть у Києві"), композитору Андрієві Штогаренку та ін.

1982 - «парад планет», всупереч апокаліптичним очікуванням, обійшовся без жодних катаклізмів

1985 - завершення "епохи пишних похоронів": на 74-му році життя помер Костянтин Черненко, генеральний секретар ЦК КПРС, голова президії Верховної Ради СРСР. Він пробув на посту лише 13 місяців і важко хворів.
11 березня новим лыдером КПРС стане 54-річний реформатор Михайло Горбачов

1990 - з'явилася перша в Києві парафія УАПЦ - у церкві св. архістратига Михайла в Музеї народної архітектури та побуту України

1992 - Україна прийнята до Північноатлантичної Ради співробітництва

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.