21 березня в історії

630 - візантійський імператор Геракліус відбив у персів хрест Ісуса Христа і повернув його в Єрусалим

1556 - в Оксфорді спалили архієпископа Кентерберійського Томаса Кранмера - одного з батьків англійської Реформації, який переклав Біблію англійською мовою

1557 - між Швецією та Московською державою укладено перемир'я на 40 років. Російсько-шведський кордон відновлено по Орєховському рубежу, визначеному в 1323 р.

1768 - народився Жан Фур'є, французький математик

1801 - за договором з Іспанією Луїзіана в Північній Америці перейшла до Франції

1839 - народився Модест Мусоргський, російський композитор

1852 - проголошення Чорногорії князівством

1873 - народився Яків Гандзюк, генерал армії УНР, розстріляний більшовиками

1877 - народився Моріс Фарман, французький піонер авіації, творець першого у світі пасажирського літака

1883 - народився Володимир Антонов-Овсієнко, радянський партійний та державний діяч, дипломат, один із керівників штурму Зимового палацу.
У 1917 р. захопив із більшовицькими військами Харків, зробивши його столицею маріонеткового радянського уряду України.
У 1938 р. розстріляний як "троцькіст"

1889 - народився Олександр Вертинський, російський і український актор, співак, автор музики тексти багатьох популярних пісень


 

1895 - народився Леонід Утьосов (Лазар Вайсбейн), радянський співак, актор, керівник джазового оркестру.
Уродженець Одеси


1910 - в Одесі відбулися перші в Україні й Росії публічні польоти льотчика Михайла Єфимова з пасажирами на аероплані "Фарман-IV"

1918 - більшовицький уряд України евакуювався із Катеринослава до Таганрога

1919 - проголошена Угорська радянська республіка

1920 - народився Георг Отс, естонський оперний і естрадний співак, найвідоміший "містер Ікс" СРСР

1927 - у Києві вийшло перше число української "Літературної газети" (зараз - "Літературна Україна")

1929 - народився Юрій Мушкетик, український письменник.
Багаторічний голова Спілки письменників України

1937 - постанова РНК СРСР "Про вчені ступені і звання". Впроваджено ступені кандидата й доктора наук, звання асистента, доцента, професора

1944 - радянські війська зайняли Шаргород, Арбузинку та ін.

1946 - у Нью-Йорку відкрита тимчасова штаб-квартира ООН

1960 - у південно-африканському міст Шарпевілль біла поліція розстріляла демонстрацію темношкірих, які вимагали скасувати вимогу постійно носити при собі посвідчення особи; 56 убитих і 162 поранених

1961 - на сцені ліверпульського "The Cavern Club" відбувся перший виступ гурту "Бітлз", який грав на розігріві у групи "Bluegenes"

1961 - дала нафту перша свердловина у російському Західному Сибіру

1962 - першою живою істотою, що катапультувалася на надзвуковій швидкості (майже 1400 км/год), став бурий ведмідь у США; звір благополучно приземлився

1970 - недавній керівник Компартії Чехословаччини Александр Дубчек виключений із її лав

1975 - в Ефіопії скинули 3000-річну монархію

1986 - почалася двотижнева поїздка радянської школярки Каті Личової по США з "місією миру" - у відповідь на місію американки Саманти Сміт в СРСР.
Поїздка Личової широко висвітлювалася радянськими засобами масової інформації, і Катя стала досить популярною у Радянському Союзі, героїнею на авторкою книг.
(Для довідки. Невдовзі після поїздки Каті в СРСР склали приказку: "країною крутять Катя Личова, Алла Пугачова, Раїса Горбачова".
У 1990-х роках Личова працювала у Франції, у 2000-х - у російському бізнесі, директор із міжнародного розвитку російського "Об'єднаного авіабудівного консорціуму" тощо)

12-річна Катя Личова на піку слави

1990 - проголошена незалежність Намібії, яка 75 років перебувала під пануванням ПАР

1994 - уперше лауреатом "Оскара" став Стівен Спілберг - він отримав призи за кращий фільм ("Список Шиндлера") і як кращий режисер

1999 - після 478-годинної подорожі Бертран Пікар і Брайан Джонс стали першими людьми, що облетіли Землю на повітряній кулі

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?

Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою

Він був одним із найближчих друзів Степана Бандери. Вони потоваришували ще під час навчання у Стрийській гімназії. Разом входили до керівних ланок у Пласті й ОУН, мали близькі ідейні переконання й погляди на національно-визвольних рух, одночасно відбували ув'язнення в гітлерівському концтаборі Заксенхаузен, спільно розбудовували структуру ОУН революційної після Другої світової війни і були об'єктами оперативних розробок кдб. Тільки роль і місце у тих чекістських планах і заходах для кожного відводилися різні.