19 травня в історії

1125 - помер Володимир Мономах, великий князь київський в 1113-1125 рр.

1389 - помер Дмитро Донський, князь Московський і Володимирський, переможець монголо-татарів

1536 - страчена Анна Болейн, маркіза Пемброк, друга дружина короля Англії Генріха VIII

1568 - королева Англії Єлизавета I наказала ув'язнити колишню шотландську королеву Марію Стюарт, яка пред'явила права англійський трон

1593 - народився Якоб Йорданс, фламандський живописець

1606 - на Червоній площі в Москві проголошений царем боярин Василь Шуйський - глава змови проти Лжедмитрія І, вбитого 17 травня

1649 - парламент Англії урочисто прийняв "Акт про оголошення Англії республікою", у якому проголошувалося, що країна керується парламентом і призначеними ним посадовими особами.
Фактична влада належала армійській верхівці на чолі з Олівером Кромвелем. Цей період тривав 11 років

1712 - Петро I переніс столицю Росії з Москви до Санкт-Петербурга

1762 - народився Йоганн Фіхте, німецький філософ

1782 - народився Іван Паскевич, російський військовий діяч українського походження (уродженець Полтави), генерал-фельдмаршал (із 1829 р.), граф Ериванський, князь Варшавський.
Командував військами у Закавказзі, підкорив Азербайджан, був намісником на Кавказі, керував придушенням Польського визвольного повстання 1830-1831 рр., після чого був призначений намісником Царства Польського. Також брав участь у придушенні революції в Угорщині

Іван Паскевич

1802 - з ініціативи Наполеона у Франції засновано Орден Почесного легіону

1861 - у храмі Різдва Христа Спасителя в Києві, де була виставлена домовина з тілом Тараса Шевченка, відбулася панахида. У Києві з Кобзарем прощалися студенти, багато городян.
Була навіть думка, яку підтримували й родичі поета, поховати Тараса в Києві. Але переважили ідея з Чернечою горою, бо за життя Шевченко мріяв про "тихе пристанище і спокій коло Канева".
Тож 20 травня на пароплаві "Кременчук" прах Кобзаря прибув до Канева

1881 - народився Мустафа Кемаль Ататюрк (Газі Мустафа Кемаль-паша), перший президент Турецької Республіки у 1923-1938 рр., реформатор, який поставив країну на шлях світського, європейського розвитку.
1934 р. парламент присвоїв йому ім'я "Ататюрк" - батько турків

Мустафа Кемаль Ататюрк

1888 - народився Микола Шверник, радянський державний і партійний діяч, номінальний глава Радянської держави (голова президії Верховної Ради СРСР) в останні роки правління Сталіна (1946-1953).
Після XX з'їзду КПРС очолював комісію з реабілітації несправедливо засуджених

1890 - народився Хо Ши Мін (справжні імена - Нгуен Шинь Кунг і Нгуен Тат Тхань), керівник соціалістичної революції у В'єтнамі.
Перший прем'єр-міністр, перший президент ДР В'єтнам

Хо Ши Мін

1891 - у Владивостоку відбулася урочиста церемонія закладання Уссурійської залізниці - першої ланки Транссибірської магістралі

1895 - у бою з іспанськими військами в Дос Ріос загинув Хосе Марті, кубинський революціонер - національний герой Куби у боротьбі проти іспанського поневолення, поет, письменник, публіцист, у літературних колах відомий як "батько модернізму"

1906 - відкрито Сімплонський залізничний тунель завдовжки 19,7 км, який поєднав Італію та Швейцарію через Альпи (на той час найдовший у світі)

1919 - ліквідуючи повстання отамана Григор'єва, більшовики взяли Кременчук

1919 - прибувши до Києва, голова Реввійськради РСФРР Лев Троцький провів спільне засідання ЦК РКП(б) та ЦК КП(б)У; на ньому ухвалено рішення про ліквідацію Українського фронту і підпорядкування військових округів вищій військовій владі Росії. Цього ж дня ВУЦВК ухвалив постанову "Про об'єднання військових сил радянських республік"

1922 - Всеросійська конференція комсомолу ухвалила рішення "Про повсюдне створення піонерських загонів". Дата утворення Всесоюзної піонерської організації

1925 - народився Пол Пот (Салот Сар), камбоджійський комуністичний діяч, вождь "червоних кхмерів". Диктатор, який за період свого правління знищив майже 2 млн. співвітчизників

1941 - німці як жест доброї волі звільнили 100 тис. французьких військовополонених

1952 - у державному театрі опери та балету відбувся перший концерт Державного ансамблю танцю УРСР

1961 - радянський безпілотний космічний апарат "Венера-1" уперше пролетів близько від планети Венера

1962 - на святкуванні з нагоди 45-річчя Джона Кеннеді його коханка, акторка Мерилін Монро заспівала відому пісню "Happy Birthday, Mr. President"


1989
- у Москві відбувся перший всесоюзний конкурс "Міс СРСР". Переможницею стала московська десятикласниця-напівсирота Юлія Суханова

1999 - Держдума затвердила прем'єр-міністром Росії Сергія Степашина

2004 - Єврокомісія вперше дозволила імпорт генетично модифікованого продукту - кукурудзи "Вексель-11"

2005 - на конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.