24 червня в історії

972 - у битві при Цедині армія князя Мешка здобула перемогу над германцями Марка Лаусітца (перша задокументована перемога польського війська)

1314 - у битві біля Баннокберна шотландський король Роберт Брюс розбив армію англійського короля Едуарда II, відновивши незалежність своєї країни

1380 - венеціанський флот захопив Геную

1388 - Великий князь литовський Вітовт княжою грамотою закріпив права караїмів

1509 - коронація короля Англії Генріха VIII, майбутнього засновника англіканської церкви

1717 - у день Святого Іоанна представники англійських масонських лож зібралися в пивній "Гусак і рожен" та заснували Велику ложу Англії - об'єднання всіх наявних лож.
Масонство оформилося як організований рух

1746 - указом російської імператриці Катерини II землі на схід від Кальміуса закріплені за донським козацтвом

1793 - французький Конвент ухвалив першу демократичну конституцію (яка так і не вступила в дію).
Франція проголошена республікою

1795 - російська імператриця Катерина ІІ заснувала Подільську губернію

1812 - армія Наполеона, перейшовши річку Німан, увійшла в Росію.
Почалася вітчизняна війна 1812 р.

1821 - битва в долині Карабобо між армією Сімона Болівара та військом іспанської корони (латиноамериканці перемогли і здобули незалежність)

1887 - Росія та Афганістан підписали протокол про встановлення спільного кордону

1893 - норвезький дослідник Фрітьоф Нансен з екіпажем у складі 13 осіб на судні "Фрам" вирушив зі столиці Норвегії Христіанії (тепер - Осло) до Північного полюсу, сподіваючись, що до цієї точки можна додрейфувати з кригою

1901 - у Парижі в галереї на вулиці Лафіт відкрилася перша виставка маловідомого 19-річного художника з Барселони Пабло Пікассо

1911 - народився Хуан-Мануель Фанхіо, аргентинський автогонщик, п'ятиразовий чемпіон світу у "Формулі-1".
Сьогодні - 100 років від його народження

1912 - народився Сергій Філіппов, російський радянський актор

1914 - народився Мирослав-Іван Любачівський, український церковний і громадський діяч, кардинал, верховний архієпископ Львівський, предстоятель Української греко-католицької церкви в 1984-2000 рр.
У 1939-1991 рр. - на еміграції у Західній Європі та США

Мирослав-Іван кардинал Любачівський

1917 - у Києві на вщерть заповненій Софіївський площі Володимир Винниченко зачитав текст І Універсалу Центральної Ради, ухвалений напередодні

1921 - політбюро ЦК КП(б)У ухвалило постанову про посилення боротьби для ліквідації петлюрівщини

1930 - в Анакостії, округ Колумбія (США), вперше використано радар для виявлення літаків

1932 - у Таїланді внаслідок мирної революції на зміну абсолютній встановлена конституційна монархія

1934 - столиця радянської України повернута з Харкова в Київ

1935 - у Тбілісі відкрилася перша в СРСР дитяча залізниця

1940 - вперше телекамери були використані для висвітлення політичної події - з'їзду республіканців, що вибирали свого кандидата на президентські вибори США

1940 - встановлено дипломатичні відносини між СРСР і Югославією

1941 - у трьох тюрмах Львова розстріляно 1808 осіб "з метою прискореного розвантаження тюрем Львівської області від контрреволюційного, кримінально-політичного елементу"

1941 - постановою Раднаркому СРСР і ЦК ВКП(б) створено Радянське інформбюро. Воно почало передавати повідомлення про воєнні дії.
На сторінках газет "Известия" і "Красная звезда" опублікована пісня Александрова на вірші Лебедєва-Кумача "Священная война"

1942 - Держкомітет оборони СРСР видав постанову "Про членів сімей зрадників Батьківщини".
Притягнення до кримінальної відповідальності мало місце у будь-якому випадку, навіть якщо члени родини навіть не знали про підготовку і здійснення конкретного факту зради Батьківщині. Передбачалося репресування родин дезертирів або тих, хто добровільно здався в полон

1945 - у Москві на Красній площі відбувся парад перемоги, кульмінацією якого стало кидання фашистських штандартів і прапорів до мавзолею Леніна.
Командував парадом маршал Костянтин Рокоссовський, приймав парад Георгій Жуков

1947 - бізнесмен з Айдахо Кеннет Арнольд, пілотуючи свій невеличкий літак над горою Раньє (штат Вашингтон), побачив у повітрі дев'ять подібних до тарілки об'єктів, що летіли строєм зі швидкістю близько 1200 миль за годину.
Саме після сенсаційної доповіді Арнольда, в якій уперше з'явився термін "літаюча тарілка", почалося реєстрація НЛО - невпізнаних літаючих об'єктів

1948 - за наказом Сталіна СРСР почав блокаду Західного сектора Берліна, в якому мешкало понад 2,5 мільйона людей. Місто було повністю ізольоване від навколишнього світу.
Блокаду зняли 23 травня 1949 р.

1951 - почалося комерційне кольорове телемовлення (телеканал Сі-Бі-Ес)

1963 - у студії Бі-Бі-Сі в Лондоні вперше продемонстровано побутовий відеомагнітофон

1973 - Леонід Брежнєв, перебуваючи у США з офіційним візитом, заявив, що "холодну війну" завершено

1976 - постановою Верховної Ради УРСР головою президії Верховної Ради затверджено Олексія Ватченка, який змінив на цій посаді Івана Грушецького

1982 - запущений радянський космічний корабель "Союз-Т6" із першим французом на борту (Жан-Лу Кретьєном)

1992 - парламент Азербайджану оголосив імпічмент президентові республіки Абульфазу Ельчибею

1992 - у Тбілісі придушена спроба перевороту, здійснена прибічниками усунутого президента Грузії Звіада Гамсахурдіа

1993 - до влади в Азербайджані прийшов президент Гейдар Алієв

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".