18 серпня в історії

293 до н. е. - засновано найдавніший (із відомих) римський храм на честь богині Венери

1649 - гетьман Богдан Хмельницький підписав із польським королем Яном ІІ Казимиром Зборівський мирний договір, за яким Україна отримувала автономію на території трьох воєводств - Київського, Волинського й Чернігівського, а козацький реєстр встановлювався у кількості 40 тисяч чоловік.
Договір, котрий не влаштовував жодну зі сторін, був порушений з обох боків протягом найближчих місяців

1743 - в Або укладено мирний договір між Росією і Швецією, за яким Росії відійшла частина Фінляндії

1750 - народився Антоніо Сальєрі, австрійський композитор італійського походження

1782 - сторіччя вступу на російський престол Петра I відзначено в Петербурзі відкриттям знаменитого Мідного вершника - пам'ятника цареві роботи скульптора Фальконе

1812 - вітчизняна війна в Росії: російська армія залишила Смоленськ разом із мешканцями міста.
Наполеон в'їхав у Смоленськ на білому коні через Нікольські ворота, але ніхто з росіян не зустрів його, не прийшов на поклін. Відступаючи, смоляни спалили міст через Дніпро. Це вразило Наполеона, адже раніше його всюди зустрічали як тріумфатора

1830 - народився Франц Йосиф I фон Габсбург, імператор Австрійської імперії (у 1848-1916 рр.) та король Угорщини (у 1867-1916 рр.).
Він поділив свою імперію на подвійну монархію, в якій Австрія та Угорщина співіснували як рівноправні партнери.

Франц Йосиф, портрет 1855 р.


У 1879 р. вступив у союз з Пруссією. Саме ультиматум Франца Йосифа Сербії в 1914 р. призвів до початку І Світової війни.
Правління Франца Йосифа вважають часом розквіту Австро-Угорщини

1836 - народився Олександр Кониський, український перекладач, письменник, лексикограф, педагог, громадський діяч ліберального напряму.
Автор слів духовного гімну "Молитва за Україну" ("Боже великий, єдиний, нам Україну храни").
Сьогодні - 175 років від його народження

Олександр Кониський

1845 - за ініціативою адмірала Федора Літке в Петербурзі засновано Російське географічне товариство

1877 - американський астроном Асаф Холл відкрив супутник Марса - Фобос

1886 - народився Самуїл (Шльома) Шварцбард, єврейський анархіст - уродженець Ізмаїла, відомий тим, що вбив у Парижі в 1926 р. Симона Петлюру (виправданий за підтримки єврейського й комуністичного лобі)

1890 - народився Юрій (Георгій) П'ятаков, український і радянський політичний і державний діяч, більшовик. "Люксембургіянець" - за визначенням Леніна, російський шовініст - за Винниченком.
У 1917 р. - голова більшовицького комітету в Києві й член Української Центральної Ради. У листопаді 1918 - січні 1919 - голова тимчасового робітничо-селянського уряду радянської України. Перший голова Раднаркому УРСР у січні 1919 р.
Надалі очолював Центральне управління вугільної промисловості Донбасу, був заступником голови Вищої ради народного господарства СРСР; розробив проект першої п'ятирічки, очолював Держбанк СРСР та ін.
У 1937 р. репресований і розстріляний

1917 - народився Василь Бородай, український скульптор (Батьківщина-мати, пам'ятник засновникам Києва)

1918 - у Києві відбувся з'їзд усіх губернських старост Української Держави

1918 - організовано Всеросійський союз радянських журналістів

1919 - у Кам'янці-Подільському уряд УНР обговорив питання про єврейські погроми і ухвалив низку заходів задля боротьби з ними: притягнення до відповідальності командирів частин, де допущені погромні дії; боротьба з погромною агітацією, в тому числі і серед повстанців тощо

1920 - частини Червоної армії форсували річку Дністер, перервавши зв'язок Дієвої армії УНР з 6-ю польською армією

1920 - ратифікована 19-та поправка до Конституції США, яка надала право голосувати жінкам

1919 - денікінські війська зайняли Миколаїв

1924 - у Мінську арештували лідера антирадянського підпілля Бориса Савінкова, якого перед тим заманили в СРСР чекісти

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Новопокровка, Томаківка Дніпропетровської області; Словечне Житомирської області; Верхня Хортиця, Веселе Запорізької області; Березнегувате, Снігурівка, Нововоронцовка Миколаївської області

1941 - радянські війська підірвали греблю Дніпрогесу.
Побоюючись швидкого наступу німецької армії, співробітники НКВС заклали 20 тонн толу, вибух якого зруйнував частину греблі завдовжки 165 метрів, викликавши 20-метрову хвилю.
Хвиля змила прибережну міську смугу, плавні Хортиці і дійшла до сусідніх міст - Марганця та Нікополя.
У зв'язку з тим, що радянське командування не попередило городян і військових про небезпеку, загинули, за приблизними даними, більше 100 тисяч осіб.
Так, німецьке командування оцінювало свої втрати в живій силі в 1500 чоловік. З боку радянських військ втрати склали приблизно 20 тисяч червоноармійців і близько 80 тисяч місцевих мешканців та біженців з інших регіонів

1942 - директива гітлерівського командування про посилення боротьби з партизанами на Сході. Гітлер призначив рейхсфюрера СС Гіммлера відповідальним за придушення партизанського руху в рейхскомісаріаті "Україна»

1943 - радянські війська на Харківському напрямку зайняли понад 50 населених пунктів, в тому числі місто Зміїв, районний центр Опішню

1944 - партизанська дивізія ім. Сидора Ковпака, згідно з постановою політбюро ЦК КП(б)У, передана в повному складі НКВС для використання її переважно для боротьби з націоналістичними збройними формуваннями

1944 - у концтаборі Бухенвальд розстріляний Ернст Тельман, німецький комуніст, один із головних політичних опонентів Гітлера

1958 - у США вийшов друком роман Володимира Набокова "Лоліта"

1968 - керівництво країн Варшавського договору схвалило введення військ до бунтівної Чехословаччини

1976 - радянська космічна станція "Луна-24" здійснила посадку на поверхню Місяця.
Це був останній апарат, запущений СРСР до Місяця

1984 - у Москві відбулася церемонія відкриття ігор "Дружба-84". Це була альтернатива Олімпіаді в Лос-Анджелесі, яку бойкотували соціалістичні країни.
Змагання  тривали з липня до вересень у СРСР, Болгарії, Угорщині, НДР, КНДР, Монголії, Польщі, Чехословаччині та на Кубі (у різних країнах - із різних видів спорту)

1991 - початок спроби державного перевороту в СРСР: президент Михайло Горбачов взятий під домашній арешт у резиденції в Форосі (Крим)

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.