20 вересня в історії

622 - переселення (хіджра) Мухаммеда та його прихильників з Мекки в Медіну

1246 - в Орді через відмову поклонятися ідолам - зображенню Чингізхана - убитий князь Чернігівський Михайло (великий князь Київський у 1236-1240 рр., Галицький у 1935-1936 рр.)

1378 - одночасно обрані два Папи Римські - Урбан VI і Клемент VII.
У католицькій церкві почалася велика смута (схизма), що тривала майже 40 років

1519 - початок навколосвітньої експедиції португальського мореплавця Фернана Магеллана.
Флотилія з п'яти суден під його командуванням вийшла з порту Санлукар-де-Баррамеда (гирло річки Гвадалквівір) на пошук південно-західної протоки, що з'єднувала б Атлантичний океан із "Південним морем"

1854 - бій між англо-франко-турецькими військами та росіянами на річці Альмі під час Кримської війни.

За перемогу англійським офіцерам вручено перші ордени королеви Вікторії

1870 - завершено об'єднання Італії.

Італійські війська зайняли Папську область та увійшли до Рима, який було проголошено столицею королівства. Папа Пій IX відмовився від переговорів із новою владою, пішов у свій палац у Ватикані й оголосив себе та своїх наступників на папському престолі "ватиканськими бранцями". Такий стан зберігався до 1929 р.

1893 - народився Сергій Єфремов, український військовий діяч, головнокомандувач національної оборони Карпатської України.

Від 1917 р. очолив загони гайдамаків, із 1918-го - в армії УНР (полковник). Був директором фінансів в уряді Карпатської автономії у складі Чехословаччини, у 1939 р. командував "Карпатською Січчю". Після поразки - на еміграції, помер у США

1899 - народився Леві Страусс, американський філософ німецько-єврейського походження, історик політичної філософії і культуролог, ідеолог неоконсерватизму

1924 - на річці Десенка, закладено гідроелектростанцію, яка мала забезпечити електроенергією Київ та околиці

1928 - правлячим органом Італії оголошено Раду партії фашистів

1939 - Червона армія взяла Ковель.

За інформацією радянського командування, протягом 17-20 вересня Червона армія роззброїла три піхотні польські дивізії, дві кавалерійські бригади, захопила в полон 60 тис. солдат та офіцерів.
Біля Львова Червона армія зустрілася з частинами німецького Вермахту, які вже впродовж майже тижня блокували в місті 15-тисячний польський гарнізон на чолі з генералом В. Лангнером. Унаслідок переговорів між радянським і німецьким командуванням німці відійшли з цього району, але цього дня частини німецької 10-ї танкової дивізії генерала Шааля внаслідок непорозуміння атакували радянських кіннотників 2-го кавалерійського корпусу РСЧА.
Після тижневих боїв із німцями перестало існувати півторатисячне польське угруповання генерала броні Соснковського у Брюховецьких лісах під Львовом.
Кілька перших спроб радянських військ відбити Львів у поляків були невдалими

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Гельмязів Полтавської області і Красноград Харківської області

1942 - у Деражні на Хмельниччині підрозділи СС розстріляли 4 тисячі місцевих євреїв та ромів

1943 - радянські війська взяли районні центри Великий Токмак, Приазовське, Молочанськ Запорізької області, Ковалівка, Чутове, Яготин Полтавської області, Бобровиця та Михайло-Коцюбинськ Чернігівської області

1944 - війська 4-го Українського фронту вступили на територію Словаччини

1946 - відкриття першого Каннського кінофестивалю

1954 - скомпільована й запущена перша програма для ЕОМ, написана мовою фортран

1974 - кількість жертв урагану в Гондурасі сягнула 5 тисяч осіб

1979 - під час перебування імператора-канібала Жана-Беделя Бокасси з візитом у Лівії у Центральноафриканській імперії висадилися французькі десантники й забезпечили безкровний переворот, повернувши владу президентові Давіду Дако

1989 - у віці 71 року пішов у відставку перший секретар ЦК Компартії України Володимир Щербицький

1991 - Верховна Рада України створила Службу національної безпеки України (нині - СБУ).

Першим пунктом постанови ліквідовувався КДБ УРСР

1992 - на референдумі більшість громадян Франції висловилася за вступ країни до Європейського Союзу

1993 - парламент Азербайджану ухвалив рішення про вступ до СНД

1995 - київське "Динамо" рішенням УЄФА усунуте від єврокубків на три роки, результат матчу з "Панатінаїкосом" 13 вересня в груповому турнірі Ліги чемпіонів (1:0) анульовано.
Це сталося після того, як іспанський суддя Лопес Ньєто обвинуватив динамівців у спробі підкупу арбітрів - зокрема, через дарування шуб та пропозицію 30 тисяч доларів за перемогу.
Згодом зверхники "Динамо" заявили про причетність до цієї провокації колишніх керівників клубу. Київський клуб допустили до кваліфікації Ліги чемпіонів уже в наступному сезоні - 1996/97

2003 - на референдумі в Латвії громадяни проголосували за входження країни до Євросоюзу

2008 - унаслідок теракту, що стався в готелі "Марріот" у столиці Пакистану Ісламабаді, загинуло більше 53 осіб, у тому числі й посол Чехії, поранено 266 осіб

2011 - Верховна Рада скасувала перехід України на "зимовий" час, аби в останню неділю жовтня не переводити стрілки годинників на одну годину назад.
Відтак в Україні залишився постійний "неправильний" час - "літній". Аналогічне рішення раніше цього року ухвалили Росія й Білорусь.
Надалі в Україні час протягом півроку відрізнятиметься від середньоєвропейського на дві години, інші півроку - на одну годину

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (http://ledilid.livejournal.com/266042.html)

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.