24 вересня в історії

622 - пророк Мухаммед закінчив хіджру з Мекки в Медіну

1501 - народився Джироламо Кардано, італійський математик, механік, лікар, філософ.
Автор праці "Велике мистецтво", у якій навів рішення рівнянь третього й четвертого ступеня, винахідник карданної передачі.
Сьогодні - 510 років від його народження

1724 - офіційне відкриття Паризької фондової біржі

1739 - народився Григорій Потьомкін, російський державний діяч, фельдмаршал, граф, фаворит імператриці Катерини II.
За приєднання Криму отримав титул ясновельможного князя Таврійського

1789 - у США засновано інститут генерального прокурора й поштовий департамент

1792 - французькі війська завершили окупацію Савойї

1799 - війська Олександра Суворова взяли перевал Сен-Готард у Швейцарії

1801 - Східна Грузія приєднана до Росії

1801 - народився Михайло Остроградський, український та російський математик і механік, академік Петербурзької, Туринської, Римської, Американської академій наук.
Сьогодні - 210 років від його народження

1812 - від ран, отриманих у битві біля Бородіна, помер Петро Багратіон - російський князь грузинського походження, полководець, генерал, учень Суворова

1838 - при впадінні ріки Цемес у бухту на східному чорноморському узбережжі почали споруджувати укріплення, навколо якого розгорнулося будівництво міста Новоросійськ

1852 - перший політ на дирижаблі з паровим двигуном здійснив француз Анрі Жиффар

1862 - король Пруссії Вільгельм I відправив у відставку князя Гогенлое та призначив прем'єр-міністром Отто фон Бісмарка, котрий став і міністром закордонних справ.
Це сталося наступного дня після того, як ліберальний прусський ландтаг відмовився піти назустріч уряду в питанні військової реформи

1884 - народився Гуго Шмайссер, німецький конструктор стрілецької зброї

1890 - Церква Ісуса останніх святих днів (мормонська) офіційно відмовилася від багатоженства

1894 - народився Роман Купчинський, український поет, прозаїк, журналіст, композитор, громадський діяч.
Воював у лавах Січових стрільців. Із 1939 р. - на еміграції

1896 - народився Френсіс Скотт Фіцджеральд, американський письменник.
Сьогодні - 115 років від його народження

1911 - народився Костянтин Черненко, генеральний секретар КПРС у 1984-1985 рр., голова Президії Верховної Ради СРСР.
Запам'ятався на посаді передусім тим, що через стрімке погіршення здоров'я фактично не міг виконувати свої обов'язки з управління державою.
Сьогодні - 100 років від його народження

Костянтин Черненко. Офіційний портрет генсека

1911 - страчений Дмитро Богров (Мордехай Гершкович) - російський анархо-комуніст і агент охранки, убивця голови Ради міністрів Петра Столипіна.
Уродженець Києва, він був повішений за вироком суду біля Лисогірського форту Київської фортеці - через десять днів після замаху на Столипіна.
Сьогодні - 100 років від смерті Богрова

1916 - російський льотчик, уродженець Ялти Костянтин Арцеулов уперше навмисно виконав "штопор" і вивів із нього літак

1918 - гетьман Павло Скоропадський, повернувшись із Німеччини, затвердив ухвалену Радою народних міністрів постанову про впровадження в Українській Державі східноєвропейського часу в ніч із неділі на понеділок 13 жовтня (30 вересня ст. ст.) 1918 р.

1919 - у Кам'янці-Подільському уряд УНР оголосив війну білогвардійському режимові Денікіна.
Звернення Директорії та уряду УНР до українського народу із закликом до останнього бою з ворогами

1929 - до Харкова, столиці УСРР, повернувся аероплан "Червона Україна", що здійснював політ за маршрутом Харків-Москва-Курган (Сибір)-Красноярськ-Іркутськ-Харків.
Повідомлялося, що літак було зібрано за конструкцією інженера Калініна (мотор - від фірми "Юнкерс"). Аероплан вантажністю 1500 кг пролетів 10400 км за 73 години

1932 - в Індії право участі у виборах надано касті недоторканних

1934 - газета "Правда" вперше назвала Йосипа Сталіна "великим кормчим"

1938 - радянський жіночий екіпаж уродженки Харкова Валентини Гризодубової здійснив безпосадковий політ Москва-Далекий Схід

1941 - у центрі Києва почалася серія вибухів у німецьких окупаційних установах та житлових будинках.
Першим злетів у повітря кінотеатр на розі Хрещатика та Прорізної. Цього дня радянські диверсанти підірвали також комендатуру, яка щойно розташувалася в будинку, де раніше був магазин "Дитячий світ". Знищено поштамт та ін. Поступово, будинок за будинком, злітав у повітря весь Хрещатик.
Вибухи тривали до 28 вересня. Енкаведисти свідомо підривали будинки разом із мирними мешканцями - вперше у світовій історії.
Вибухами й пожежами, які вчинили радянські диверсанти, знищено 324 житлові та адміністративних будівлі. Неможливо достеменно встановити кількість загиблих, але йдеться про тисячі жертв. Близько 50 тисяч киян залишилися без даху над головою

1941 - СРСР долучився до "Атлантичної хартії" (підписаної США й Британією 14 серпня), в якій декларувалися демократичні прагнення війни проти фашистської Німеччини

1942 - під Сталінградом радянська льотчиця Ольга Ямщикова стала першою у світі жінкою-пілотом, яка збила ворожий літак

1943 - радянські війська зайняли райцентри Царичанка Дніпропетровської області, Решетилівка Полтавської області, Городня, Любеч, Тупичів Чернігівської області

1948 - у Японії створено автомобілебудівну компанію "Хонда мотор"

1957 - у Барселоні відкрито "Камп Ноу", найбільший стадіон у Європі

1960 - у США на воду спущено перший атомний авіаносець "Ентерпрайз"

1961 - у місті Клівленд (США) в Українському парку культури відкрито пам'ятник Лесі Українці.
Робота скульптора М. Черешньовського, оплачена коштом української громадськості, була вилита із бронзи і розміщувалася на мармуровому п'єдесталі. Відбувся урочистий концерт

1970 - радянська міжпланетна станція "Луна-16" доставила на Землю місячний ґрунт

1973 - Гвінея-Бісау проголосила незалежність від Португалії

1979 - радянські фігуристи Людмила Бєлоусова й Олег Протопопов попросили політичного притулку у Швейцарії

1989 - Папа Римський Іван Павло II оголосив, що Галілей мав рацію, публічно приніс вибачення вченому і повернув йому "право бути законним сином церкви"

1993 - Міністерство юстиції України зареєструвало партію "Трудовий конгрес України" (голова - Анатолій Матвієнко) та Організацію українських націоналістів

1998 - у Ліоні (Франція) вперше проведена операція з трансплантації руки людині

1996 - у Нью-Йорку відкритий для підписання Договір про загальну заборону ядерних випробувань

1999 - "Ми будемо переслідувати терористів скрізь. В аеропорту - в аеропорту. Значить, ви вже мене вибачте, в туалеті зловимо, - ми і в сортирі їх замочимо, врешті-решт. Все, питання закрите остаточно", - коментар прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна до масових бомбардувань Грозного, що почалися 23 вересня.

Ці слова Путін сказав на прес-конференції в Астані

2004 - під час візиту в Івано-Франківськ кандидата в президенти Віктора Януковича на нього скоєно "яєчний замах".
Студент Дмитро Романюк кинув у лідера Партії регіонів "важкий тупий предмет", як його описали наближені до Януковича, а насправді - яйце.
Янукович знепритомнів та очах публіки й телекамер, заточився й упав (за однією з версій, він був готовий до замаху).
Цей акт суттєво змінив перебіг виборчої кампанії - не на користь кандидата від Партії регіонів.

Соратники Віктор Ющенка організували проект "Веселі яйця", висміючи повороти кампанії Януковича в дотепних відеороликах, що розміщувалися в інтернеті

А ось ця "мобілізаційна" серія вийшла перед першим туром виборів:

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.